Annons
Det är vi som är hälsopedagogerna Jenny och Linnea. Vi älskar livet och allt som har med hälsa att göra och tror att det är väldigt viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med alla utmaningar vi dagligen möter. Vi mår bäst av en kost utan gluten, raffinerat socker och massa onödiga tillsatser så därför är alla recept vi publicerar här på bloggen utan det. För att göra det hela ännu roligare och mer näringsrikt så toppar vi våra måltider med SUPERMAT. Hoppas du kan hitta inspiration här hos oss! Stor Kram!

Annons

5 tips för en hälsosam jul

23 december 2016

Julen är ju helt fantastisk med massa god mat och trevligt sällskap och jag tror inte min familj är ensam om att få massa mat över i flera dagar efteråt. Hur hittar man då en fin balans mellan att äta och smaka allt som finns på julbordet men ändå vara hälsosam? Här kan du ta del av 5 tips på hur du får en hälsosam jul för både kropp och knopp! : ) 
Julsallad med durra och kål

1. Mer grönt på bordet
Det finns så fantastisk mycket gott att göra med grönsaker. Antingen kan du byta ut tex julskinkan mot Griljerad kålrot eller Helstekt blomkål med saffran och pistage. Julköttbullarna går utmärkt att byta ut till Grönsaksbollar, tillsätt gärna lite julkryddor i smeten. Om du ändå vill behålla köttalternativen på bordet så satsa på några goda julsallader: Supermatssallad med brysselkål och durrakorn, Quinoasallad med saffran och granatäpple eller Brysselkålssallad med apelsin, äpple, goji och honungsrostade valnötter.

Annons

2. Laga mat från grunden och välj råvaror och livsmedel med omsorg
Se till att välja bra och rena råvaror (ekologiska, kravmärkta, närodlade) när du ska göra dina favoritrecept. Om du köper färdiga alternativ så läs noga på innehållsförteckningen och välj livsmedel med få eller allra helst inga tillsatser eller socker.

3. Ät dig lagom mätt… Även på julafton
Vi brukar säga till varandra att inte äta oss 200% mätt då vi vill att maten ska kännas god innan vi äter, när vi äter och efter vi ätit. Håll dig till denna riktlinje så kommer även resterna smaka ljuvligt!

4. Ät långsamt
Visste ni att det tar minst 20 min för hjärnan att förstå om vi är mätta eller inte. Att äta långsamt är därför inget konstigt påhitt. När du äter långsamt så får du en chans att känna om du är mätt eller inte. Utgå sedan från punkt 4 och låt maten fortfarande vara god efter du ätit.

5. Boosta alla julrecept med supermat
Alla behöver vi extra näring såhär i juletid. Boosta därför dina sallader, gosaker –> spana in Jennys 7 smarriga julrecept utan gluten och raffinerat socker eller julköttbullar med någon form av supermat. Hampafrön är perfekt att rulla olika bollar i och funkar lika bra i maten som i sötsaker. Perfekt till sallader är: Apelsinvinägrett och salladsströssel eller varför inte starta varje dag med en spirulinadrink.

/Linnea

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar http://supermat.mabra.com/graddstuvad-gronkal-med-gojibar-och-kakaonibs/