Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Det är vi som är hälsopedagogerna Jenny och Linnea. Vi älskar livet och allt som har med hälsa att göra och tror att det är väldigt viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med alla utmaningar vi dagligen möter. Vi mår bäst av en kost utan gluten, raffinerat socker och massa onödiga tillsatser så därför är alla recept vi publicerar här på bloggen utan det. För att göra det hela ännu roligare och mer näringsrikt så toppar vi våra måltider med SUPERMAT. Hoppas du kan hitta inspiration här hos oss! Stor Kram! För frågor om samarbeten, maila: alicia.sternin@aller.com

  Annons

  Blötläggning av nötter och frön

  25 augusti 2017

  Nötter och frön vet vi är fulla med viktiga näringsämnen men vad många kanske inte vet är att de innehåller ett ämne som heter fytinsyra som kan hämma upptaget av bland annat mineralerna MEN vi kan hjälpa kroppen att ta upp mineralerna om vi hanterar nötter och fröna på ett bättre sätt! Läs mer nedanför bilden 🙂
  Nötter Och frön blötläggning

  Vad är antinutrienter och fytinsyra?
  Antinutrienter är ett ämne som hämmar upptaget av näringsämnen ur kosten. De finns olika antinutrienter och det förekommer mer eller mindre i de flesta livsmedel. Fytinsyra är den antinutrient som främst finns i spannmål, baljväxter, nötter och frön.  Precis som att igelkotten har taggar, sköldpaddan har ett hårt skal eller att vissa växter är giftiga för att skydda sig från andra djur och växter så innehåller nötter och frön antinutrienter för att inte bli förstörda på sin vandring ner i jorden där de sedan ska gro. Fyteinsyran hämmar upptag av mineraler som järn, zink och magnesium.

  Annons

  Varför ska jag blötlägga frön och nötter?
  När vi blötlägger nötter och frön har vi lurat dem att de har hamnat i jorden, fytinsyran bryts ner och nötter och fröna aktiverar istället sina näringsämnen så de kan börja gro. Nedan kan du läsa hur du blötlägger dina frön och nötter. För att skapa en liknade miljö som det är i jorden använder vi rumstempererat vatten och salt. Blötläggningstiden skiljer sig lite och det är för att vissa fröer och nötter blir slemmiga om de ligger för länge i vattnet.

  Såhär gör du:
  1. Lägg dina nötter och frön i en skål/burk med rumstempererat vatten, se till att vattnet täcker fröna och nötterna.
  2. Tillsätt salt, ca 1 msk salt per 1 liter vatten.
  3. Täck över skålen eller burken med ett löst lock eller en handduk.
  4. Låt stå i rumstemperatur men inte i direkt solljus.
  5. Skölj sedan nötter och fröna noga.
  6. Torka dem i torkugn eller på låg temperatur i ugnen (ca 40-50 grader). Räkna med minst 4-6 timmar torktid, det går fortare för tex sesamfrön.

  Jag torkade pumpafrön och solrosfrön i solen och det gick bra, jag tror dock det blir svårare med tjockare nötter och mandlar. Det är viktigt att de blir helt torra så det inte bildas mögel, blir det mögel är det bara att slänga.

  Tips! Om du ska använda fröna eller nötterna i bakning eller matlagning så behöver du inte torka dem innan och det är heller inte lika noggrant med hur länge du blötlägger dem. Spana in Jennys rosa raw cheesecake, både en fröjd för ögat och smaklökarna!

  Blötläggningstider för olika nötter och frön
  Cashewnötter 2 timmar
  Valnötter 4 timmar
  Hasselnötter 4 – 6 timmar
  Pekannötter 4 – 6 timmar
  Mandlar 8 – 12 timmar
  Solrosfrön 2 timmar
  Pumpafrön 5 – 6 timmar
  Sesamfrön 8 timmar
  Linfrön 8 timmar

  För dig som är nötallergiker eller bara älskar frön så har jag gjort två olika varianter på frömüsli! Klicka på länken under respektive bild för att komma till receptet!

  Frömüsli med bovete och gojibär
  Frömüsli med bovetepuffar och gojibär


  Müsil Med Hallon Och kokos
  Frömüsli med frystorkade hallon och kokos

  /Linnea

  Dela
  Tweeta
  Maila
  1 kommentar
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar