Annons
Annons

5 tips för en hälsosam jul


Julen är ju helt fantastisk med massa god mat och trevligt sällskap och jag tror inte min familj är ensam om att få massa mat över i flera dagar efteråt. Hur hittar man då en fin balans mellan att äta, smaka och njuta av allt som finns på julbordet men ändå vara hälsosam? Här kan du ta del av 5 tips på hur du får en hälsosam jul för både kropp och knopp! : ) 
Julsallad med durra och kål

Annons

1. Mer grönt på bordet

Det finns så fantastisk mycket gott att göra med grönsaker. Antingen kan du byta ut tex julskinkan mot Griljerad kålrot eller Helstekt blomkål med saffran och pistage. Julköttbullarna går utmärkt att byta ut till Grönsaksbollar, tillsätt gärna lite julkryddor i smeten. Om du ändå vill behålla köttalternativen på bordet så satsa på några goda julsallader som piggar upp: Supermatssallad med brysselkål och durrakorn, Quinoasallad med saffran och granatäpple, Svartkål med tahinidressing och granatäpple eller Brysselkålssallad med apelsin, äpple, goji och honungsrostade valnötter.

2. Laga mat från grunden och välj råvaror och livsmedel med omsorg

Se till att välja bra och rena råvaror (ekologiska, kravmärkta, närodlade) när du ska göra dina favoritrecept. Om du köper färdiga alternativ så läs noga på innehållsförteckningen och välj livsmedel med få eller allra helst inga tillsatser eller socker alls.

3. Ät dig lagom mätt… Även på julafton

Vi brukar säga till varandra att inte äta oss 200% mätt då vi vill att maten ska kännas god innan vi äter, när vi äter och efter vi ätit. Håll dig till denna riktlinje så kommer även resterna smaka ljuvligt!

4. Ät långsamt

Visste ni att det tar ungefär 20 min för hjärnan att förstå om vi är mätta eller inte. Att äta långsamt är därför inget konstigt påhitt. När du äter långsamt så får du en chans att känna om du är mätt eller inte. Utgå sedan från punkt 3 och låt maten fortfarande kännas god efter du ätit.

5. Boosta alla julrecept med supermat

Alla behöver vi extra näring såhär i juletid då det kanske lite lite mer sötsaker än vanligt. Boosta därför dina sallader, gosaker (spana in Jennys 7 smarriga julrecept utan gluten och raffinerat socker) eller julköttbullar med någon form av supermat. Hampafrön är perfekt att rulla olika bollar i och funkar lika bra i maten som i sötsaker. Perfekt till sallader är: Apelsinvinägrett och salladsströssel eller varför inte starta varje dag med en spirulinadrink så vet du att du fått i dig en dos av vitaminer och mineraler.

/Linnea

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar