Annons
ANNONSAMMARBETE MED HUSK, inlägget innehåller även länkar till bodystore

Husk- Fibrer för att göra magen glad

Magen, tarmar och mjölksyrebakterier är ju verkligen på tapeten just nu och det är verkligen viktigt att vi tar hand om våra små magar för att hela kroppen ska må bra och fungera optimalt. Just därför, och såklart för att vi tycker det är en bra produkt, så känns det superroligt för oss att inleda ett samarbete tillsammans med HUSK.

Vi är självklart förespråkare av att försöka uppnå en fiberrik kost baserad på mycket grönsaker och rekommenderar de som har problem med magen att granska sin kosthållning. Förutom stress, sömn och fysisk aktivitet så kan kosten både ställa till det ganska mycket för oss men den kan också hjälpa oss så enormt mycket bara man hittar rätt. Ibland om man har en stressig vardag eller är på resande fot så kan det dock vara svårt att få till kosten och andra rutiner så som man vill och det kan då vara bra med ett hjälpmedel till hands.

Du hittar samtliga inlägg vi gjort i samarbete med Husk här nedan. Produkterna kan du köpa hos Bodystore, på hälsokostbutiker och apotek.

husk supermatfiber husk supermat

Vad är fibrer?

Fibrer är en typ av kolhydrat som tunntarmen inte bryter ner, de små filurerna åker därför raka vägen ner till grovtarmen och blir mat åt våra tarmbakterier. De flesta svenskar äter idag alldeles för lite fibrer för en optimal mag- och tarmfunktion. Livsmedelsverket rekommenderar 25-35 g fibrer per dag, hur mycket är då detta kan man undra? Jo för att få en förståelse för hur mycket det kan vara delar vi med oss av 5 olika livsmedel som innehåller ca 30 gram kostfibrer

– 6 avokado
– 9 dl ärtor
– 9 äpplen
– 6 dl bönor
– eller nästan 1 kg broccoli!

Såklart är det ju bäst att mixa mellan alla livsmedel för att äta varierat och få i sig så många näringsämnen som möjligt. Det är också så att våra goda bakterier i tarmen kan bli färre om du äter väldigt liten mängd fibrer. Vet du med dig att du äter lite fibrer och har mycket krångel i magen? Se då till att öka ditt fiberintag, men gör det successivt och se till att inta mycket vatten i samband med fiberintaget för att göra det lättare för magen. När fibrerna bryts ner av de goda tarmbakterierna så bildas det gaser och det är det som kan upplevas jobbigt men med en långsam ökning av intaget så kan vi undvika problemet. 

Det finns två olika sorters fibrer, lösliga och olösliga

Lösliga, gelbildande
De lösliga kostfibrerna har en gelbildande effekt då de bildar en gel kring maten vi äter och kan hjälpa tarmen att få ut avföringen lättare. De lösliga fibrerna tas inte upp i tunntarmen utan åker istället ner till grovtarmen och har där en långsammare nedbrytning, vilken i sin tur bidrar till ett stabilare blodsocker då det tar längre tid för sockret att komma ut i blodet. Lösliga fibrer finns naturligt i havre, frukt, grönsaker, bär, baljväxter, linfrön, chiafrön och psylliumfrön.

Olösliga, bulkeffekt
De olösliga fibrerna har en ”bulkeffekt”, vilket innebär att fibrerna suger åt sig vätska som gör att tarminnehållet ökar i volym, det blir mjukare och tarmen får mer att jobba med vilken kan motverka förstoppning. Bulkeffekten som fibrerna bidrar med gör även att vi känner oss mätta. Fibrerna hjälper också till att rensa ut och göra kroppen ren från gifter. Olösliga fibrer hittar du i spannmål, kli, kakaopulver, kokos, och morötter.

TIPS!
De gelbildande fibrerna brukar oftast vara de fibrer som magen tolererar bättre, så vill du testa öka ditt intag av fibrer, fokusera på de gelbildande! Tänk på att hellre fokusera på att få i dig fibrer från rena råvaror istället för livsmedel där det är tillsatt extra mycket fibrer, de tillsatta fibrerna är oftast olösliga fibrer. 

smoothie bowl med husk supermat

Förstoppning på resande fot 

Linnea
Jag har haft mycket problem med magen ända sedan jag var liten men sedan jag plockade bort gluten och raffinerat socker och istället la till mer grönsaker så är det betydligt bättre. Ibland krånglar den såklart ändå typ som när man ska ut och resa och behöver kliva upp mitt i natten, det känns som att min mage har inte hunnit komma igång och min morgonrutin blir inte som vanligt. När man reser blir det ofta lite konstig med mattider samt kvaliteten på maten, struligare mat och mattider = struligare mage. Ibland kan jag ha svårt att gå på toaletten flera dagar efter en resdag men ibland kan det gå till sig morgonen därpå men känslan av förstoppning sitter ofta i under hela resan.

Jenny
Min mage är för det mesta väldigt snäll mot mig, men just när jag ska ut och resa och vill fortsätta vara sams med den börjar den krångla. Tidsuppfattningen under en resa är ofta ganska skev, jag hoppar över att gå på toaletten på flygplanet, är stilla sittande alldeles för länge och äter förmodligen sämre. Eftersom jag ogillar att gå på offentliga toaletter håller jag mig ända tills jag känner mig någorlunda avslappnad, då är det försent. Konsekvensen blir att jag känner mig förstoppad och kan inte gå på toaletten på flera dagar.

Orsaker till förstoppning kan vara oregelbundna måltider, att man inte går på toaletten när behovet uppstår, brist på träning och fysisk aktivitet, otillräcklig intag av vätska, stress eller brist på fiberrik kost. Hehe tillsammans prickar vi av allihop när vi är på resande fot så till nästa resa packar vi ner en blå/grön Husk för att se om det kan sätta fart på magen och få den i balans igen.

mage i balans supermat

Frågor och svar

Här kommer lite frågor och svar kring HUSK produkten/produkterna! Kommentera gärna om det är något ni undrar över så ska vi försöka svara eller skicka vidare frågorna till HUSK.

Vad innehåller Husk och hur fungerar det?
Husk Mage i balans innehåller psylliumfröskal som bildar en gel i tarmen och binder därför vätska. Genom att avföringen får ökad volym blir den mjukare om man är hård i magen, är man däremot lös i magen gör gelen att avföringen hårdnar.

När ska man ta Husk Classic respektive Husk med mjölksyrabakterier?
Båda produkterna normaliserar avföringen vid hård respektive lös mage. Vid akuta problem kan Husk Classic som enbart bildar en gel i tarmen vara tillräckligt för att återskapa balans. Hos vissa människor kan magproblem och problem med obalans såsom ibland lös och ibland hård mage vara långsiktiga. I dessa fall kan man prova Husk med mjölksyrabakterier.

Hur länge kan man ta Husk?
Man kan ta Husk så länge man känner att man har behov för att få balans i mag- och tarmfunktionen. Vid akuta problem kan effekt märkas efter några dagar.

Kan Husk tas av gravida och ammande?
Ja, det fungerar alldeles utmärkt då tarmfunktionen under graviditet ofta kan vara i obalans. Husk är inte heller beroendeframkallande eller påverkar fostret.

 

Dela på:
Laddar