Annons
Annons

Bästa tipsen från Toscana


Helt sjukt vad tiden går fort, nu har vi redan varit hemma i ca 3 veckor! Tiden gick fort i Toscana men den har nästan gått ännu fortare sen vi kom hem, tur vi njuter till tusen varje dag och NJÖT, jaa det gjorde vi verkligen i Toscana. Vi tror inte att någon missade att vi hade en helt magsik resa! Vi längtar redan till nästa gång vi ska åka dit, vi blev verkligen kära i Italien. Det uppdaterades en del under hela vår resa så ni har säkert hängt med rätt bra men vi tänker att det kan vara kul (och bra om det är någon av er som ska dit) med ett samlingsinlägg samt berätta hur vår rutt såg ut! 🙂

Annons

jenny linnea körsbär

Vi hade endast bokat boende för de fem första nätterna och sedan tog vi resten på plats då vi inte hade bestämt exakt hur länge vi ville vara på varje ställe eller exakt hur vi skulle åka. Då vi hade ganska öppet sinne på resan så funkade det väldigt bra, vet du exakt vart du ska åka så kan det givetvis vara fördelaktigt att boka alla boenden i förväg. Se gärna till att ha lite kontanter till eventuella taxikostnader, bussbiljetter och vissa restauranger. Vi bokade alla våra boende på Booking.com men det finns även mycket på Airbnb där privatpersoner hyr ut sina hus och lägenheter.

charkbricka toscana

ATT TA SIG FRAM I TOSCANA

okej, vi började resan från Arlanda och flög till Florence. Eftersom vi skulle bo ute på landsbygden de första nätterna och sedan åka vidare så hyrde vi bil på flygplatsen, det var supersmidigt, vi hyrde från Sixt och fick då en liten Fiat som precis rymde oss och vår enorma packning haha. Värt att nämna när det kommer till att hyra bil är att många uthyrningar inte tar debetkort utan endast kreditkort, Sixt däremot tog emot debetkort. Vi betalade ungefär 650kr/natt för bilen.

Priset på att hyra bil bestämdes av datorn?! Öhh, okej! Säkert baserat på hur många det är som hyr vilka dagar, det blev inte automatisk billigare per natt ju längre vi hyrde bilen utan det kunde till och med bli dyrare per natt så om du hyr på plats, våga vara lite krånglig och fråga pris på olika dagar. Innan du bestämmer dig för vilken firma du hyr bil av så kan det också vara bra att kolla upp i vilka städer de ha kontor i så att det passar din res-rutt om du tänkt åka runt och kanske inte ha bilden hela resan.

Bor du ute på landsbygden så är bil ett måste, annars är tåg är väldigt billigt och enkelt res-alternativ i Italien. Tågbiljetterna köper du lättast i en automat på tågstationen, där kan du enkelt klicka vart du ska åka och du får då fram olika alternativ precis som på SJ, YEYY, hurra!! Innan du kliver på tåget så ska du blippa biljetten i en annan liten automat, den brukar vara bredvid köpautomaten.

Residenza cornino

MATEN

Vi har fått lära oss att Italienarna börjar alltid (eller ofta) sina måltider med en antipasta, som ofta består av en charkbricka. De äter sedan en pastarätt som kan vara pasta med ost?! Ömm.. Grönsakerna då?? Joo, grönsaker och även köttet kommer sen, på egna tallrikar. De vill inte blanda smakerna. Jaha, intressant!! Jaa, väldigt intressant! Så om man som vi då, inte vill äta pasta så kan man alltså ta en antipasta, sallad och tex bönor för att få en komplett måltid. Eller så kör man en förrätt, en kött- eller fiskrätt och en sallad. Vi måste dock tala om att salladerna, iaf de vi åt är väldigt basic, det är gröna blad, morot och tomat typ!

charkbricka supermat

För att hitta de bästa restaurangerna så använde vi oss av TripAdvisor, sjukt bra! Det är en app där man kan söka efter ALLT, mat, boende och sevärdheter i alla länder i hela världen. Betygsättningen och kommentarerna kommer från folk som har varit där så det brukar oftast stämma väldigt bra!

Rio bistrot

Bor man i egen lägenhet som vi gjorde de första nätterna så är det ju underbart att kunna laga sin egen mat med lite Italiano-style! Matlagningslusten och inspirationen bara flödar när man är där. Vi hade faktiskt med oss vår lilla matberedare/mixer så vi kunde göra lite hummus, smoothies och så! Den hittar du här: Vad använder ni för matberedare och mixer använder ni? Det är den som är längs ner i inlägget!

Vi tycker också det var helt magiskt att köpa med lite grejer från coop, tex lufttorkad skinka, pesto, sallad, mozzarella, oliver, soltorkade tomater, jordgubbar och nektariner och ta med det till något mysigt picknickställe och bara gotta ner oss i allt! Maten, utsikten och givetvis den romantiska stämning hahaa.

sallad italien

Såhär såg vår rutt ut

Nedanför bilden kommer lite kort om varje ställe, samt länkar till våra tidigare inlägg under resan 🙂

  • Sienna 5 nätter
  • Grosseto 2 nätter
  • Pisa 2 nätter
  • Rio maggiore 6 nätter (två olika boenden)
  • Florence 1 natt (endast för att sova innan hemfärd)

jenny och linnea superfoodsweden

Sienna

Det var här vi bodde i det magiska stenhuset på landet! Det bästa med att bo här är att man vill bara vara på själva stället för det är så magiskt. Här kan du promenera, cykla, gå på vinprovning och olivprovning. Vi skulle tro att de flesta lägenheter och hus man hyr ute på landsbygden inte har någon restaurang eller frukostservering i närheten utan det är självhushåll som gäller. Men med bil så är det inga problem, det är mest bara mysigt att åka till coop och handla massa god mat. Vill du verkligen koppla av och njuta av vackert landskap så ska du bo såhär! Ett bra tips är att se till att ditt boende har pool, blir det varmt så kommer det vara guld värt! Läs mer och kika på bilder om vårt boende här: Residenza Cornino. Efter Sienna tog vi bilen vidare till Grossetto.

Grosseto

Grosseto blev en liten överraskning, deras mysiga streetfood-festival var verkligen trevligt att gå på, vi vet dock inte hur ofta de har den så de får man nog kolla upp om man har vägarna förbi där. Största anledningen att vi bodde här var för att vi ville ha relativt nära till den varma källan Saturina och till stranden. Vill man endast bada i varma källorna så skulle man kunna boka något boende närmare Saturnia. Vi besökte två varma källor, Saturina och Petriolo, Saturina är den vi rekommenderar dig att åka till! Den är mycket större och maffigare än Petriolo, mer folk dock. Efter två riktigt bra dagar här så brummar vi vidare till Pisa.

Pisa

Ett stopp i Pisa blev det för att vi skulle lämna bilen här och vi hittade en mysig camping att stanna till på, faktiskt fräsch, väldigt enkel givetvis men fräsch, det fanns en pool och en liten butik på området så vi kunde handla lite frulle. Ett bra tips om man vill ha ett väldigt billigt boende eller om man är ute och backpackar. Det är dock 15 min prommis in till stan. Vi är inte jättefan av stadsresor och skulle därför inte åka tillbaka till Pisa men uppskattar man sevärdheter som lutande tornet, kyrkor och murriga gator så kommer man nog uppskatta Pisa. Vi hade såklart sjukt roligt och mysigt här ändå eftersom vi ser till att göra allt till det bästa möjliga 😀

Cinque terre – Riomaggiore

Åh, hej du mysiga by! :D:D Ni måste åka hit!!! När man säger att vi var här i 6 nätter och knappt hann vandra undrar vi själva vad vi pysslade med haha. Okej, allt här var så mysigt, läs mer här: Cinque Terre. De tipsen vi vill ge dig här är att boka boende i tid då det är väldigt turistigt här, vi hade också oturen att det var nån Italiensk högtids-kyrkdag, så därav var det många Italienare där också = ännu svårare att få boende.

Välj vilken by som du vill bo i och ta dig mellan byarna genom vandring, tåg eller båt. Bosätt dig centralt i byn och kolla upp ordentligt vart boendet ligger, flera boenden kan ha reception mitt på gågatan men ha flera byggnader lite runt om och ditt boende kan ligga en bit ifrån. Packa lätt, det är väldigt backigt här! Ta dig sedan mellan byarna genom att vandra eller åka tåg. Om ni besöker Rio Maggiore så gå på restaurangerna Rio Bistrot och Dau Cila, helt underbar mat!

Riomaggiore supermat

Hoppas ni gillade vårt samlingsinlägg och att ni kan hämta lite tips härifrån om ni åker till Toscana! 🙂 Massa kramar från oss! <3

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar