Annons
Annons

Blötläggning av nötter och frön


Nötter och frön vet vi är fulla med viktiga näringsämnen men vad många kanske inte vet är att de innehåller ett ämne som heter fytinsyra som är en antinutrient, fytinsyran som finns i frön och nötter kan hämma upptaget av bland annat mineralerna MEN vi kan hjälpa kroppen att ta upp mineralerna om vi hanterar nötter och fröna på ett bättre sätt! Läs mer nedanför bilden

Nötter Och frön blötläggning

Vad är antinutrienter och fytinsyra?

Antinutrienter är ett ämne som hämmar upptaget av näringsämnen ur kosten. De finns olika antinutrienter och det förekommer mer eller mindre i de flesta livsmedel. Fytinsyra är den antinutrient som främst finns i spannmål, baljväxter, nötter och frön. Precis som att igelkotten har taggar, sköldpaddan har ett hårt skal eller att vissa växter är giftiga för att skydda sig från andra djur och växter så innehåller nötter och frön antinutrienter för att inte bli förstörda på sin vandring ner i jorden där de sedan ska börja gro. Fyteinsyran hämmar upptag av mineraler som järn, zink och magnesium.

Varför ska jag blötlägga frön och nötter?

När vi blötlägger nötter och frön har vi lurat dem att de har hamnat i jorden, fytinsyran bryts ner och nötter och fröna aktiverar istället sina näringsämnen så de kan börja gro. På såsätt blir näringsämnena i nötterna och fröerna mer tillgängliga för oss människor. För att skapa en liknade miljö som det är i jorden använder vi rumstempererat vatten och salt. Blötläggningstiden skiljer sig lite och det är för att vissa fröer och nötter blir slemmiga om de ligger för länge i vattnet.

Annons

Såhär blötlägger du

1. Lägg dina nötter och frön i en skål/burk med rumstempererat vatten (osäker på varför det ska vara rumstempererat) se till att vattnet täcker fröna och nötterna.
2. Tillsätt salt, ca 1 msk salt per 1 liter vatten.
3. Täck över skålen eller burken med ett löst lock eller en handduk.
4. Låt stå i rumstemperatur men inte i direkt solljus.
5. Skölj sedan av nötterna och fröna.
6. Torka dem i torkugn eller på låg temperatur i ugnen (ca 40 grader). Räkna med minst 4-6 timmar torktid, det går fortare för tex sesamfrön och det spelar roll hur mycket frön/nötter du har, mer frön/nötter= längre torktid.

Lite tips och råd

  • Blötlägg hellre i omgångar än allt på en och samma gång. Jag har märkt att det tar väldigt lång tid att torka flera plåtar samtidigt tillskillnad från att torka en plåt så försök att blötlägga lite åt gången.
  • Timea gärna in då du ska baka bröd eller bakverk för om du ska använda dem på det sättet så behöver du inte torka dem innan och det är heller inte lika noggrant med hur länge du blötlägger dem. Spana in Jennys rosa raw cheesecake, både en fröjd för ögat och smaklökarna (bild nedan)!
  • Det är viktigt att fröna och nötterna blir helt torra så det inte bildas mögel, blir det mögel är det bara att slänga.
  • Många har frågat om vi brukar rosta fröna efteråt och det gör vi, såklart inte med allt men ibland vill vi ha rostade frön och då gör vi det. Ska man göra en granola eller müsli så kan man också köra hälften rostade och hälften orostade för att undvika upphettningen av dem (näringsinnehållet kan försämras vid upphettning).
  • Jag rekommenderar att endast blötlägga linfrön innan användning. De sväller ju i vätska så först och främst måste du tänka på att ta mkt mer vatten än vid tex sesamfrön. När du sedan ska torka dem så går det inte att separera dem utan det kommer bli som ett gel-aktigt linfrötäcke på plåten och dom kommer sitta ihop efter torkningen också. För att separera dem från varandra så kan du aningen mixa dem eller separera dem för hand MEN som sagt, jag rekommenderar att endast blötlägga dem innan du ska använda dem i bakning eller så för då slipper du hela torkningsprocessen.

raw cheesecake

Blötläggningstider för olika nötter och frön

Cashewnötter 2 timmar
Valnötter 4 timmar
Hasselnötter 4 – 6 timmar
Pekannötter 4 – 6 timmar
Mandlar 8 – 12 timmar
Solrosfrön 2 timmar
Pumpafrön 5 – 6 timmar
Sesamfrön 8 timmar
Linfrön 8 timmar (blötlägg endast innan användning)

För dig som är nötallergiker eller bara älskar frön så har jag gjort två olika varianter på frömüsli! Klicka på länken under respektive bild för att komma till receptet!

Frömüsli med bovete och gojibär
Frömüsli med bovetepuffar och gojibär

Müsil Med Hallon Och kokosFrömüsli med frystorkade hallon och kokos

/Linnea

Dela
Tweeta
Maila
2 kommentarer

Annons

 


Laddar