Annons
Annons

Blötläggning av nötter och frön


Nötter och frön vet vi är fulla med viktiga näringsämnen men vad många kanske inte vet är att de innehåller ett ämne som heter fytinsyra som kan hämma upptaget av bland annat mineralerna MEN vi kan hjälpa kroppen att ta upp mineralerna om vi hanterar nötter och fröna på ett bättre sätt! Läs mer nedanför bilden 🙂
Nötter Och frön blötläggning

Vad är antinutrienter och fytinsyra?
Antinutrienter är ett ämne som hämmar upptaget av näringsämnen ur kosten. De finns olika antinutrienter och det förekommer mer eller mindre i de flesta livsmedel. Fytinsyra är den antinutrient som främst finns i spannmål, baljväxter, nötter och frön.  Precis som att igelkotten har taggar, sköldpaddan har ett hårt skal eller att vissa växter är giftiga för att skydda sig från andra djur och växter så innehåller nötter och frön antinutrienter för att inte bli förstörda på sin vandring ner i jorden där de sedan ska gro. Fyteinsyran hämmar upptag av mineraler som järn, zink och magnesium.

Annons

Varför ska jag blötlägga frön och nötter?
När vi blötlägger nötter och frön har vi lurat dem att de har hamnat i jorden, fytinsyran bryts ner och nötter och fröna aktiverar istället sina näringsämnen så de kan börja gro. Nedan kan du läsa hur du blötlägger dina frön och nötter. För att skapa en liknade miljö som det är i jorden använder vi rumstempererat vatten och salt. Blötläggningstiden skiljer sig lite och det är för att vissa fröer och nötter blir slemmiga om de ligger för länge i vattnet.

Såhär gör du:
1. Lägg dina nötter och frön i en skål/burk med rumstempererat vatten, se till att vattnet täcker fröna och nötterna.
2. Tillsätt salt, ca 1 msk salt per 1 liter vatten.
3. Täck över skålen eller burken med ett löst lock eller en handduk.
4. Låt stå i rumstemperatur men inte i direkt solljus.
5. Skölj sedan nötter och fröna noga.
6. Torka dem i torkugn eller på låg temperatur i ugnen (ca 40-50 grader). Räkna med minst 4-6 timmar torktid, det går fortare för tex sesamfrön.

Jag torkade pumpafrön och solrosfrön i solen och det gick bra, jag tror dock det blir svårare med tjockare nötter och mandlar. Det är viktigt att de blir helt torra så det inte bildas mögel, blir det mögel är det bara att slänga.

Tips! Om du ska använda fröna eller nötterna i bakning eller matlagning så behöver du inte torka dem innan och det är heller inte lika noggrant med hur länge du blötlägger dem. Spana in Jennys rosa raw cheesecake, både en fröjd för ögat och smaklökarna!

Blötläggningstider för olika nötter och frön
Cashewnötter 2 timmar
Valnötter 4 timmar
Hasselnötter 4 – 6 timmar
Pekannötter 4 – 6 timmar
Mandlar 8 – 12 timmar
Solrosfrön 2 timmar
Pumpafrön 5 – 6 timmar
Sesamfrön 8 timmar
Linfrön 8 timmar

För dig som är nötallergiker eller bara älskar frön så har jag gjort två olika varianter på frömüsli! Klicka på länken under respektive bild för att komma till receptet!

Frömüsli med bovete och gojibär
Frömüsli med bovetepuffar och gojibär


Müsil Med Hallon Och kokos
Frömüsli med frystorkade hallon och kokos

/Linnea

Dela
Tweeta
Maila
2 kommentarer

Annons

 


Laddar