Annons
Annons

Chiafrön


Chiafrön
Vad är chiafrön?
Namnet chia kommer från mayaindianerna och betyder styrka. Växten som de näringsrika fröna kommer från har odlats i Mexico och delar av Amerika i flera hundra år. Chiafröna fungerade som huvudnäringsmedel då mayaindianerna behövde energi till exempelvis långdistanslöpning mellan byarna. Det sägs att de även använda fröna till grötomslag på skador och sår för att få snabbare läkning och förhindra infektioner. Fröna är ovala i formen, svart-brun spräckliga eller vita och är helt smaklösa.

Annons

Vad innehåller chiafrön?
Chiafrön är bland annat rik på omega-3, protein, fibrer samt antioxidanter som vitamin A, zink och selen. Innehållet av fettsyror är ungefär 3 gånger så högt som i andra frösorter och sädesslag. När chiafröna sväller blir omega-3 fettsyrorna lättare för kroppen att ta upp, man behöver därför inte krossa fröna för att ta del av både fibrerna och omega-3. Omega-3 är viktigt för en massa funktioner i kroppen, bland annat skyddar det mot inflammationer, reparerar celler och är viktigt för hjärnfunktionen. Chiafrönas rika innehåll på antioxidanter förhindrar att frönas omega-3 fettsyror härsknar.

Vad kan jag använda chiafrön till?
Eftersom de små fröna sväller upp till 12ggr sin egen vikt så fungerar dem väldigt bra som bindningsmedel i tex biffar, pajer och bröd. Du kan även göra den populära och goda chiapuddingen samt boosta smoothies och juicer. Nedan finner du olika recept med chiafrön:
Chiapudding med havremjölk och blåbär
Chiasylt på blåbär och ingefära
Glutenfria mandelkex med sesam och chiafrön
Quinoabröd
Chiavåfflor med hallon och bipollen
Chiaremmar
Chiapudding med lucuma och hallon
Chiapudding med choklad och banan
Chiaägg

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar