Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Det är vi som är hälsopedagogerna Jenny och Linnea. Vi älskar livet och allt som har med hälsa att göra och tror att det är väldigt viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med alla utmaningar vi dagligen möter. Vi mår bäst av en kost utan gluten, raffinerat socker och massa onödiga tillsatser så därför är alla recept vi publicerar här på bloggen utan det. För att göra det hela ännu roligare och mer näringsrikt så toppar vi våra måltider med SUPERMAT. Hoppas du kan hitta inspiration här hos oss! Stor Kram! För frågor om samarbeten, maila: [email protected]

  Annons

  Chiafrön

  8 mars 2017

  Chiafrön
  Vad är chiafrön?
  Namnet chia kommer från mayaindianerna och betyder styrka. Växten som de näringsrika fröna kommer från har odlats i Mexico och delar av Amerika i flera hundra år. Chiafröna fungerade som huvudnäringsmedel då mayaindianerna behövde energi till exempelvis långdistanslöpning mellan byarna. Det sägs att de även använda fröna till grötomslag på skador och sår för att få snabbare läkning och förhindra infektioner. Fröna är ovala i formen, svart-brun spräckliga eller vita och är helt smaklösa.

  Annons

  Vad innehåller chiafrön?
  Chiafrön är bland annat rik på omega-3, protein, fibrer samt antioxidanter som vitamin A, zink och selen. Innehållet av fettsyror är ungefär 3 gånger så högt som i andra frösorter och sädesslag. När chiafröna sväller blir omega-3 fettsyrorna lättare för kroppen att ta upp, man behöver därför inte krossa fröna för att ta del av både fibrerna och omega-3. Omega-3 är viktigt för en massa funktioner i kroppen, bland annat skyddar det mot inflammationer, reparerar celler och är viktigt för hjärnfunktionen. Chiafrönas rika innehåll på antioxidanter förhindrar att frönas omega-3 fettsyror härsknar.

  Vad kan jag använda chiafrön till?
  Eftersom de små fröna sväller upp till 12ggr sin egen vikt så fungerar dem väldigt bra som bindningsmedel i tex biffar, pajer och bröd. Du kan även göra den populära och goda chiapuddingen samt boosta smoothies och juicer. Nedan finner du olika recept med chiafrön:
  Chiapudding med havremjölk och blåbär
  Chiasylt på blåbär och ingefära
  Glutenfria mandelkex med sesam och chiafrön
  Quinoabröd
  Chiavåfflor med hallon och bipollen
  Chiaremmar
  Chiapudding med lucuma och hallon
  Chiapudding med choklad och banan
  Chiaägg

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar