Annons
Annons

Det bästa från Cinque Terre


Cinque Terre eller ”5 Terre” är den omtalade kuststräckan i Italienska rivieran. Kuststräckan är ca 12 mil lång och svämmar över av turister, men trots det så är de sjukt vackert. De fem kända byarna som du ska ta dig emellan heter Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza och Moterosso! Vi bodde i Riomaggiore men åker du med barn eller vill mestadels hänga vid en sandstrand är Monterosso att föredra. Åker du med din kompis eller partner spelar det egentligen ingen roll vart du bor för det är enkelt att vandra, ta tåg, båt och bussar mellan byarna.

Annons

De första två nätterna bodde vi på ett hotell beläget i bergen som hette: Borgo di Campi. Hotellet låg en bit från centrala byn så därför hade vi bara bokat två nätter eftersom vi inte visste om vi ville bo kvar där. Rummen låg som små hus utplacerade efter bergskanten och det var sjukt mycket trappor, lite jobbigt då vi hade väskor som vägde 23 kg plus handbaggage på 8kg men men, inget stoppar oss 😀 Själva rummet vi bodde i var inte så mkt att heja för men utsikten från vårt rum var däremot heeelt magisk likaså personalen! Vi kände oss snabbt som hemma, stort plus också att det fanns både ägg och naturell yoghurt på frukostbuffén.

borgo di campi
rosor borgo di campi

De hade även mysiga chillhörnor lite här och var samt mycket blommor och växter. Det fanns även en restaurang här på hotellet, vilket vi tyckte var väldigt skönt eftersom det var en bit till centrum. Lägenheten var också utrustad med kök, som vi hade nyttjat om vi hade bott kvar längre.

borgo di campi toscana borgi di campi riomaggiore

Rummet vi bodde i hette Glicine, alla hus var så färgglada och fina!

jenny och linnea supermat

Efter två nätter på Borgo så bytte vi boende, vår plan från början var att vi skulle flytta lite mellan de olika kustbyarna men med vår moster-packning så kände vi bara nej, nej, nej! Vi bosätter oss någonstans och vandrar och åker tåg mellan byarna istället. Så vi bokade boende på ett hotell i centrum i Riomaggiore, ett hotell vi aldrig kommer rekommendera. Myror på golvet, mögel och gemensam toaltett där spolen knappt fungerade, haha! Boka alltså inte boende här i sista sekund!

Linnea Jenny körsbär
körsbär superfoodsweden

Förutom boendet så trivdes vi superbra i Riomaggiore, en sån himla mysig och romantisk liten by. Vart vi än åker så lyckas vi alltid hitta sådana romantiska platser, och det roliga är att när vi tittar oss omkring så är det bara vi och massa andra tokkära par. Hahah, nästa gång får vi ta med oss våra sambos ;D

Riomaggiore supermat

RESTAURANGER OCH PICKNICK

I Riomaggiore centrum gjorde vi två riktigt bra restaurangbesök eller ja fyra eftersom vi gick tillbaka till dem igen! Favoriten blev ändå Rio Bistrot, för deras goda mat och supertrevliga personal! Drömmer fortfarande om deras fisk, räkor och calamari, allt var verkligen underbart gott! Om du funderar på att äta där kan vara smart att boka bord en dag innan för att säkra en plats! Den här restaurangen blev omnämnd i Guide Michelin 2018.


Rio bistrot

Bilderna på maten är från restaurangerna, de gör sig dock inte riktigt rättvis på dess bilder men tro oss, det var verkligen magiskt gott och är helt klart värt att göra ett besök!

superfoodsweden rio bistrotrio bistrot superfoodsweden

Den andra restaurangen hade också omnämnts i Michelineguiden, fast 2017, den heter Dau Cila. Första besöket här åt vi aubergine med fisk och broccolipesto till förrätt, mums. Till varmrätt åt vi räckor med någon annan grön god röra och någon form av rotsakspuré (fast ändå lite mer fast så den stod upp som en muffins hahaa, se bild) samt sallad till. Suuupergott!

superfoodsweden riomaggiore

Vi åt även lunch där vår sista dag, dagens fisk och sallad. Det får även ett stort plus för sitt otroliga läge precis vid hamnen!

riomaggiore matriomaggiore supermat blogg

Ett till ställe som ni måste besöka om ni är i Riomaggiore är Brittas Takeaway.  Här finns hälsosamma alternativ som smoothies och bowls på färsk frukt. Det fanns även två olika sallads varianter med matvete eller cuscus, tyvärr inge quinoa hehe! Verkligen ett superfräscht ställe som får 4 av 5 Jelle-stjärnor 😀 Vi köpte med oss bowls och sallad och åt de som picknick nere på stranden, sååå gott!

brittas takeaway

VANDRING

Första vandringen vi gjorde var från boendet i bergen (Borgo di campi) in till Riomaggiore. Haha jaa, den vandringen skulle ni sett! Såklart gick vi lite fel och hamnade mitt bland massa taggbuskar i värsta backen, det var lixom pest eller kolera, uppåt, nedåt eller rakt på??!!? Öhhhh…. Okej, vi kör uppåt. Till sist (efter några festingar och rivsår) kom vi upp på en stig och vi var på rätt bana igen.

Andra vandringen gjorde vi från Riomaggiore till nästa kustby som heter Manarola. När vi kom till byn så sprack himlen upp och vi fick värsta bästa soldagen och var då inte så sugna på att fortsätta vandra så vi hade picknick-häng vid vattnet istället och tog sedan tåget tillbaka till Riomaggiore på kvällen.

saronger supermat

Jaa, sen blev det inge mer vandring, haha! Det blev så fint väder även dagen därpå så vi ville bara sola och bada innan vi skulle åka hem, eftersom vi inte haft så många soldagar så ville vi passa på och hänga vid havet, drömhärligt det med, superklart och rent vatten här!

stronger superfoodsweden

Det var hur som helst två leder som gick efter kusten som var avstängda pga någon olycka men där ser det helt magisk ut att promenera (endast 20 minuter mellan byarna) så det får det bli nästa gång 🙂 Åker man hit för att vandra kan man ta alla kustbyar på två-tre dagar. Det är supersmidigt att åka tåg mellan så då kan man bara åka till en kustby och fortsätta där man avslutade dagen innan.  Kommentera gärna om ni har någon fundering om Cinque Terre 😀

KRAM  från oss!

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar