Annons
Annons

Det här äter vi i förkylningstider


Färgglada löv, goda grytor, nybakt bröd och såklart förkylningar, det är lite det som hör hösten till, speciellt om man inte ser till att boosta kroppen lite extra under den här lite kallare perioden. Läs om 5 kryddor att lägga i maten – om du ständig är förkyld. Om vi känner att det är en förkylning på gång så är detta det vi plockar fram ASAP och boostar kroppen till tusen!
Jenny och Linnea supermat

Annons

Gurkmeja

Gurkmeja är en antiinflammatorisk krydda som hjälper vårt immunförsvar att ta hand om inkräktare. Ämnet som är effektiv i gurkmeja är kurkumin. Kroppen kan ha lite svårt att ta upp kurkumin och det är därför väldigt bra att inta gurkmeja tillsammans med svartpeppar, svartpeppar innehåller piperin som hjälper kroppen att ta upp kurkumminet. Kroppen har även lättare att ta upp kurkumminet om det är lite varmt eller om du intar de tillsammans med lite fett då det är fettlösligt. Kika in två härliga recept med gurkmeja här:
Shot med gurkmejaGurkmejashot med bipollen och baobab


Laxsoppa med sötpotatis och gurkmeja

Spirulina

Spirulina är en av våra bästa kompisar, vi dricker det varje dag men gärna lite extra då vi känner oss hängiga. Spirulina är proppfull med vitaminer och har dessutom en detox-effekt vilket är perfekt då det är massa bakterier vi vill få ut ur vår kropp. Läs med om spirulina. I normala fall äter vi ca 1 tsk spirulina per dag, men vid förkylning så dubblar vi dosen. Observera att om du är nybörjare på spirulina så börja med 0,5 tsk/dag och trappa sedan upp. Kika in två recept med spirulina:
supermats drink med sprutlinaSpirulinadrink


Spirulinabollar med camucamu

Vitlök

När jag och Jenny var i Thailand för två år sedan så blev hon förkyld och jag tvingade henne att äta rå vitlök, haha det var kul men Jenny var inte så glad men frisk blev hon till slut. Vitlök är en antiinflammatorisk växt och det är ämnet Allicin som är mest verksamt på bakterier och även virus. Vitlök innehåller även kalcium, selen samt A, B och C-vitamin. Ät helst vitlöken rå och pressad men det funkar såklart att boosta lite extra även i soppor och grytor som annars är gott när man är lite förkyld. Här kommer två recept där ni kan boosta på lite extra med vitlöken
Pesto med svartkål
Svartkålspesto


ostfyllda champinjoner
Ostfyllda champinjoner

Ingefära

Såklart så boostar vi också med massa ingefära. Ingefära är en ört som i tusentals år har använts inom både matlagning och medicin. Ingefära kan användas färsk, mald och torkad. Du kan även göra egna juicer och oljor och boosta i mat. Senast i fredags tog min (Jenny) chef  på glimma fram färsk ingefära och bjöd på. Alla fick suga, tugga och sedan svälja en liten bit, ingefära visade sig vara perfekta halstabletten!  Här nedan kommer tre helt olika recept med ingefära:

Hälsote med ingefära, lime och anis
Hälsote i förkylningstider

mejerifri morotssoppa med ingefära
Mejerifri morotssoppa med ingefära och honungsrostade valnötter


Raw Food bollar med rödbeta och ingefära

Vi boostar även med massa andra former av supermat nu under hösten. Supermat innebär att det är otroligt mycket näring på liten mängd. Är du nyfiken av andra nyttigheter kan du läsa här: Supermat

Håll er friska nu 😀 <3

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar