Annons
MENY
  • Ämnen
  • Om
  • Det är vi som är hälsopedagogerna Jenny och Linnea. Vi älskar livet och allt som har med hälsa att göra och tror att det är väldigt viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med alla utmaningar vi dagligen möter. Vi mår bäst av en kost utan gluten, raffinerat socker och massa onödiga tillsatser så därför är alla recept vi publicerar här på bloggen utan det. För att göra det hela ännu roligare och mer näringsrikt så toppar vi våra måltider med SUPERMAT. Hoppas du kan hitta inspiration här hos oss! Stor Kram! För frågor om samarbeten, maila: [email protected]

    Annons

    Gojibär

    18 februari 2017

    Vad är gojibär?
    Gojibär är dessa små röda bär som ser ut som russin i formen, gojibären smakar ganska sött och sägs vara ett av världens nyttigaste bär. Gojibäret kommer ursprungligen från Asien och går att äta både färska och torkade. I Kina har de ätit bären i över 5000 år men de är relativt nytt för oss västerlänningar. Idag finns ca 100 olika varianter av gojiplantor som växer i olika klimat. Gojibäret blir som mest näringsrikt där de får mycket sol samt mineralrik- och alkalisk jord. Det är viktigt att köpa ekologiska gojibär då föroreningar i jord och luft annars kan ge miljögifter till bären.

    Annons

    Vad innehåller gojibär och vad kan de ha för hälsoeffekter?
    Gojibäret är fullproppat med antioxidanter som A, C och E-vitamin samt zink och selen. Bäret sägs ha en anti-ageing effekt tack vare det rika innehållet av antioxidanter. Antioxidanter hjälper kroppen att ta hand om fria radikaler som anses ha en nedbrytande effekt på kroppen genom så kallad oxidativ stress. Gojibär innehåller även 18 olika aminosyror, varav de 8 essentiella.

    Vad kan jag använda gojibär till?
    Gojibär har stora användningsområden och kan med fördel ätas både varma och kalla då de innehåller vissa ämnen (lykopen) som är beroende av värmepåverkan för att vår kropp ska kunna ta upp det. Annas brukar vi tänka på att äta all supermat så raw som möjligt för att bevara näringsämnena men gojibär bör alltså användas på olika sätt. Gojibär är ett superbra snacks att alltid ha i väskan, de har god hållbarhet och kladdar inte.
    – Tips är att göra en egen trailmix: supersnacks med goji, kakao och hampa,
    – Toppa gojibär i sallader: Suspermatssallad med brysselkål och durra
    – Boosta maten: Vegetarisk sushi med valnötter och goji
    – Boosta såsen: Gojiaioli och Gojiröra med cashewnötter och cayennepeppar
    – Fantastisk gott tillsammans med kål:Gräddstuvad grönkål med gojibär och kakaonibs,
    Vitkålspaj med bacon och gojiaioli
    – Gojibär och choklad, say no more: Chokladfudge med mandel och goji
    – Smoothies på olika vis:Chokladsmoothie med gojibär och chiliSmoothie med nektarin, hallon och goji

    Dela
    Tweeta
    Maila
    Kommentera
    artiklar | recept

    Hälsoverktyg
    Stressa mindre
    Kaloritabell
    Motionstabell
    Räkna ut ditt BMI
    Räkna ut ditt kaloribehov
    Räkna ut din midja / höftkvot
    Ner i vikt - tjänster
    Onlinekurser för nya vanor
    Veckans meny
    Nyhetsbrev

    Laddar