Annons
Annons

Gurkmeja


Vad är Gurkmeja?
Gurkmeja är en ört som först upptäcktes i Pakistan och Kina. Den odlas nu i subtropiskt klimat och tillhör familjen ingefärsväxter. Gurkmeja användes först som krydda för att ge maten en vacker gul färg och hämma bakteritillväxten i olika maträtter. Gurkmeja kan antingen köpas färsk eller mald, tänk på att alltid välja ekologisk! Gurkmeja har en besk smak men i rätt mängd blir den väldigt god!

Annons

Vad innehåller Gurkmeja?
Gurkmeja är mest känd för att innehålla kurkumin som är det gula verksamma ämnet, den största delen av forskningen baseras på kurkuminet, (Läs mer på: Foodpharmacy). Kurkuminet är bland annat en riktig hejare på att motverka inflammationer, kroppen blir på så sätt mindre mottaglig för kroniska sjukdomar.
Gurkmeja är även rikt på vitamin C och Kalium.

Kurkuminet i gurkmeja kan dock behöva en knuff i ryggen för att kunna tas upp i kroppen, så vi tänkte dela med oss av tre superenkla tips för att kunna boosta kroppen så mycket som möjligt!

1. Svartpeppar
Om vi intar gurkmeja tillsammans med svartpeppar (med ämnet piperin) så hjälper vi kroppen att kunna ta upp och tillgodose det verksamma ämnet kurkumin.

2. Fett
Kurkumin är fettlösligt och kan därför tas upp bättre i samband med fett.

3. Upphettning
Att väma upp gurkmeja försiktig kan lösa ut kurkuminet så vi kan ta upp det bättre.

Hur kan jag använda gurkmeja?
Vi älskar gurkmeja och tycker att det är supergott att blanda ner i grytor, soppor, marinad, quinoa/durra och såklart i GOLDEN MILK! Du kan även använda gurkmeja på inflammerade ställen på kroppen, smärtade leder, sårskador eller insektsbetti form av en gulkmejasalva eller gukmejapasta.
Länkar till våra favorit recept nedan:

Goldenmilk med gurkmeja och saffranGolden milk med saffran! Suuupergod, med eller utan saffran ;D

Dessa Kycklingbollar med gurkmeja och citron är enkla att göra och fullproppade med nyttigheter.

Trippelt upptag? Gurkmeja är super att ha en en varm gryta på kokosmjölk som källan till fett samt har kryddas med svartpeppar, undra om det blir trippel effekt då? ;D Förhöjer verkligen våra grytor och soppor och passar perfa till fisk: Laxsoppa med sötpotatis och gurkmeja

quinoa med gojibär och svartabönorPerfekt att ha i några teskedar gurkmeja i vattnet när du kokar quinoa! Piggas upp och blir så gult och vackert : Quinoa med svartabönor och gurkmeja.

Så gott att ha i marinaden! Kyckling med ingefära och gurkmejamarinad

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar