Annons
Annons

Hampafrön


Vad är hampafrön?
Visste ni att hampafröna kommer från en frukt? Frukten innehåller massa frön som är täckta av ett skal, innan man äter fröna eller pressar dem till olja tar man av skalet. I vissa välsorterade hälsokostbutiker kan man faktiskt hitta oskalade hampafrön men vanligast är skalade. Hampaväxten kommer från Centralasien och människor har odlat den i över 100 000 år. Hampa har väldigt många användningsområden, det har länge används som föda och som läkemedel men även till textiler, kläder, papper, tågvirke och byggmaterial. Inom traditionell kinesisk medicin har man använt olika delar av hampaplantan för att bota en rad olika besvär. Vi använder oftast hampa i form av skalade hampafrön som syns på bilden men ibland även hampamjöl eller hampaprotein.

Annons

Vad innehåller hampa?
Hampa har en bred sammansättning av näringsämnen, de små fröna är väldigt proteinrika och innehåller alla essentiella aminosyror samt nyttiga fetter så som omega-6 och-3, (i proportionen 3:1). Omega-3 och 6 behövs för att bygga och reparera celler, reglera blodtrycket och är bra mot torr hud och torrt hår. Omega-3-fett minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt ökar mängden serotonin i hjärnan, vilket i sin tur kan motverka depressioner. Hampa är också rikt på E-vitamin som har en lugnande effekt och är bra för huden. Den innehåller också mineraler som kalium, magnesium och fosfor. Den här näringssammansättningen gör hampa poppis hos idrottsutövare!

Hur kan jag använda hampafrön?
Åh, när vi sökte på hampafrön på bloggen kom det upp 57 olika recept med skalade hampafrön, vi använder det alltså till väldigt mycket. Om du till exempel bakar en kaka så är det perfekt som substitut för ströbröd, det ger en supergod nötig smak! Fröna gör även sitt tillsammans med sallad och det är grymt att vända biffar i den innan stekning, en favorit är också att toppa både ugnsbakade rotsaker, smoothies och rawfoodbollar. Vi använder även hampafrön som panering till fisk och kyckling, toppen om en vill ha ett glutenfritt alternativ plus att det blir hur gott som helst. Hampafrön tillsammans med kakaonibs och gojibär blir en grymt god snacksblandning. Sist men inte minst är hampafrön en perfekt ingrediens i tabbouleh.

Här kommer några favoriter:
Som ströbröd : Glutenfri Sötpotatiskaka men smak av kanel och kardemumma
Som topping : Stekt sötpotatis med grönsallad med hampafrön och granatäpple
Som panering: Hampapanerade paprikor eller hampapanerade hänsfärsbiffar
I snacksmixar: Supersnacks med goji, hampa och kakao
Och som i denna goda Tabbouleh med persilja och hampafrön

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar