Annons
Annons

Hormonell obalans


För tre veckor sedan var vi på en hormonkurs med Marianne Arnström i hälsans hus i Stockholm. En inspirerade dag där alla deltagare kom av olika anledningar men allas gemensamma faktor var att lära sig mer om sig själva och hormonernas påverkan på kroppen. Marianne pratade om varför hormonell obalans orsakar så många problem, varför vi hör så lite om det i media, vilka naturliga alternativ som finns för att hjälpa kroppen att återställa sin hormonella obalans samt hur p-piller påverkar oss. Supernyttig information som vi tycker alla kvinnor ska ta del av. De flesta som var på kursen utmärkte sig med en eller annan sjukdom, diagnos eller ohälsa på något vis. Vi hoppas att detta kan väcka lite intresse även hos er som är friska, vi kan inte bestämma om vi kommer drabbas av någon sjukdom eller inte men det vi kan göra är att jobba förebyggande på väldigt många olika sätt, häng på och börja nu! Kursen var mellan 9-17 en lördag och vi hade en timmes lunch så då passade vi på käka på Hermans som ligger i samma hus som hälsans hus, de serverar vegans buffé, kan ni gissa om vi gick lös? Riktigt gott, såhär såg våra tallrikar ut, första varvet 😀
hermans restaurang

Annons

Mer progesteron än östrogen

Det Marianne kom tillbaka till när vi pratande om olika sjukdomar och problem var att balansen mellan hormonerna östrogen och progesteron är hos många kvinnor är helt knasig. Vi ska nämligen ha 300-500 gånger mer progesteron än östrogen. Här är några effekter som Marianne tog upp om av vad progesteron gör i kroppen, vi har tagit ut några av dem här:
-Hjälper till att använda fett som energi
-Antidepressivt och lugnande
-Underlättar normala sömnmönster
-Stabiliserad blodsockret
-Hindrar bildandet av blodproppar
-Hjälper till att bevara normal sexlust
-Hjälper till att förebygga bröstcancer
-Stimulerar bildandet av nytt ben
-Normaliserad zink- och kopparnivåer mm.

Jenny

Jag tror alla lyssnade lite extra på det man själv känner igen sig i. Det jag fastande mest för under utbildningen var p-pillrets påverkan på kvinnor. Jag har ätit p-piller sen tonåren och har ofta tänkt på att jag äter ett piller som jag egentligen inte vet vad det innehåller eller hur det påverkar min kropp. När jag har ifrågasätt barnmorskan har jag fått svaret ”ja men om du mår bra kan du ju fortsätta..?” Hur ska jag veta om jag egentligen mår bra av det när jag ätit det nästan halva mitt liv? Jag vet ju inte hur jag mår utan dem… Hör vi ingen annan information eller har lärt oss det på egen hand följer man enkelt barnmorskans råd. De senaste åren har jag blivit mer blivit skeptisk, det är ju hormoner som rubbar den naturliga hormon och mens-cykeln i kroppen, det känns inte bra! Marianne pratade som sagt mycket om hormonet progresteron och att min kropp inte har haft det på flera år då p-pillret, som innehåller massa östrogen, har blockrat de. Som kvinna ska man alltså ha 300-500 ggr så mycket progesteron som östrogen för att vara i hormonbalans. Jag och ni som äter p-piller har inget progreteron alls i kroppen, snacka om hormonell obalans!! Mariannes ord var betydande för mig att tänka om och verkligen göra ett aktivt val vad det gäller preventivmedel. Vad är era bästa tips?

Linnea

Jag har typ 1 diabetes sedan 7,5 år tillbaka vilket gör att kosten och träningen är extremt viktigt för mig för att hålla blodsockret på en bra nivå. Tyvärr så räcker det inte att bara hålla koll på kosten och träningen utan det är även annat som påverkar. Återhämtning, sömn och stress är andra faktorer som har stor påverkan på mitt blodsocker. När vi tex stressar, slappnar av eller sover är det massa hormoner som lever rövare i kroppen, både på gott och ont och detta påverkar mitt blodsocker rätt mycket. Det är tex bara ett enda hormon som verkar blodsockersänkande och det är insulin medan bland annat adrenalin, noradrenalin, kortisol och glukagon höjer blodsockret. Jag fick för flera år sedan höra av en homeopat (naturläkare) att jag hade hormonrubbningar, jag hade inte haft diabetes speciellt länge då och funderade inte så mycket mer på vad han hade sagt utan jag glömde bort det efter ett tag men nu däremot så känner jag att det är väldigt aktuellt att grotta ner sig i detta. Eftersom alla organ, hormoner och ämnen i kroppen samverkar och påverkas av varandra så tror jag att en hormonell balans i min kropp kan hjälpa mig att få ett mer stabilt blodsocker och det är kärnan till att jag deltog på Mariannes kurs.

Bästa recepttipsen

Marianne är precis som vi väldigt mån om ge kroppen det den behöver och skippar gärna onödiga tillsatser, hon sa att om vi hade förstått hur fantastiska våra kroppar är hade alla klappat om sig varje morgon och frågat ”hur ska jag göra för att du ska må så bra som möjligt idag”. En fråga som vi tycker är viktig att bära med sig bakhuvudet för att ge kroppen det vi verkligen behöver. Marianne delade även med sig av sina bästa kost- och recepttips till oss, vilket vi såklart tyckte var superkul och intressant. Vi var genast tvungen att testa hennes bröd och smör och vi kan inte säga annat än HALLELUJA, så gott så man blir lycklig i kroppen! Kika in hennes recept här:


 Ett bröd som är för bra för att vara sant

/Kram från oss  
Dela
Tweeta
Maila
2 kommentarer

Annons

 


Laddar