Annons
Annons

Hur behåller jag mat- och träningsrutinerna på sommaren?


Heej finisar! Veckans fråga tog en paus förra vecka då vi hade mycket midsommargrejer som skulle upp 😊 men nu är den tillbaka igen och vi har tänkt att köra på med den hela sommaren så släng iväg en kommentar på något ni vill att vi ska ta upp! 🙂

Annons

FUERTEVENTURA

Nu börjar ju semestertider, såå härligt juu 😃 men det som kanske kan vara lite jobbigt och utmanande under sommaren är att hålla rutinerna kring kosten och träningen! Att hitta balansen mellan att njuta ordentligt men ändå inte tappa allt?! Oftast så blir det mer restaurangbesök och kanske lite mer alkohol eller snacks på sommaren än på övriga året men ta det bara lugnt, vi ska försöka hjälpa dig att behålla dina rutiner men ändå njuta till max! 

Okej, vi börjar med kosten. Kom ni ihåg tipsen vi gav kring kosten när vi är ute och reser? HÄR kan du läsa om dem och vi kan faktiskt ta två stycken och stoppa in här!

Smoothie med rödvinbär

Tips 1 – Börja varje dag med en bra frukost

Om du ser till att börja varje morgon med en bra, hälsosam frukost där det gröna gärna får ta mycket plats så är det större chans att du gör bra val resten av dagen. Undvik alltså söta saker och snabba kolhydrater som vitt bröd, sötad yoghurt osv. Varför? Jo, börjar du dagen med söta saker så blir du oftast (nu generaliserar vi) mer sötsugen under resten av dagen, det triggar helt enkelt.

En bra och hälsosam frukost skulle enligt oss kunna vara ägg, gröt, en smoothie eller tex chipudding med topping som bär, frön, nötter och lite frukt samt en drink med spirulina eller spirulinatabletter om man inte klarar av smaken. Du kan gärna också skära upp lite grönsaksstavar och peta i dig 🙂

Tips 2 – Välj en sak istället för allt

Vill du unna dig något? Käka en glass, en efterrätt, en drink eller vin/öl, se då till att välja den grejen som du kommer njuta av allra mest. Du kanske inte behöver välja både en efterrätt och en drink utan du kan välja en av dem. Då får du njuta men du lyckas förhoppningsvis ändå inte skicka sockerintaget 1000 mil upp i luften, eller trigga sötsuget allt för mycket. Försök sedan att ha det tänket hela sommaren/semester. 

Tips 3 – Välj bättre alternativ

Såklart kan du käka en glass och dricka ett glas bubbel ibland, men inte varje dag! När du är hemma kan du passa på att göra egen glass på bara frukt och bär. Ni som har följ oss här ett tag på bloggen vet ju att vi oftast gör egna och nyttigare versioner av både glass och bakverk, så spana in hela vår kategori Sweets and Snacks.

Tips 4 – Ha en förberedelsedag

På sommaren när det är fint väder vill vi såklart spendera så mycket tid som möjligt utomhus och inte stå i köket lika länge som annars. Det ska gå snabbt att plocka fram en måltid! Så nu vill vi ge dig det fantastiska tipset att förbereda, då minskar du risken för att onyttiga måltider hamnar i magen. Ta en dag då det är fult väder! Ställ dig i köket och gör två-tre storkok! En paj i långpanna, vegetariska biffar och kanske en köttfärssås. Sen fryser du in hela kalaset så har du till tillfällen då du inte orkar laga mat.

Tips 5 – Också förberedelse

Bröd är också något som du kan bunkra upp med, perfekt att ha i frysen och ta fram för att göra en riktig god och matig macka om du ska iväg på picknick!

-Men hallå tror ni alla har en sådär stor frys?!
haha Nä, de har inte (Linnea) heller, min frys är väldigt liten och blir typ full av några paket hallon och EN vanlig paj. Så vi med liten frys får göra förberedelserna i mindre skala och för gudskull, rensa frysen så det finns mer plats!

Tips 6 – Våga säg nej!

Har du familj eller vänner som är gottegrisar och gärna vill bjuda på massa fika och tycker du är storbjuden om du säger nej? Ja, men då får dom tycka det! Våga tacka nej om det är så att du helt enkelt inte vill ha. Om du tycker det känns oartigt och väldigt jobbigt att tacka nej så kanske du kan erbjuda dig att vara den som fixar fikat och då göra något mer hälsosamt?

Tips 7 – Förvaring

Satsa på bra matlådor, passande glasburkar och en rejäl matermos! Ska du iväg på en utflykt så passar det jättebra att ta med sin egen mat. När du har du bra förvaring så känns det genast mycket trevligare och enklare att ta med maten och många av de matlådorna som är i glas är också väldigt trevliga att äta ur. Läs vårt inlägg bästa picknickmaten, där hittar du länkar till bra förvaring samt tips på bra mat som du enkelt kan ta med dig på utflykten.

jenny och linnea stronger

Tips 8 – Vad vill du få ut av sommarträningen?

Fundera vad du vill få ut av träningen under sommaren, vill du utvecklas och sätta ett nytt personbästa på milen, ta 100kg i marklyft, klara av att göra pullups eller vill du bibehålla och hålla dig aktiv? eller du kanske vill komma igång med träningen. Oavsett vad så försök att komma fram till vad det är du vill.

Tips 9 – Sätt ett mål

När du kommit fram till vad det är du vill så sätt ett mål, SMART-modellen är ett bra verktyg när det kommer till målsättning. Om du kommit fram till att syftet är att bibehålla eller komma igång så kan du fundera ut hur många gånger i veckan som är rimligt för dig att träna, och med träning menar vi att du ska vara ansträngd och gärna väldigt svettig, testa både konditionsträning och styrketräning, vad gillar du bäst? Vardagsmotionen får ligga utanför MEN den är såklart jätteviktig också, gärna 10.000 steg/dag.

Tips 10 – Anpassa träningen

På sommaren brukar flera gym ha lite ändrade öppettider och det kanske inte är samma utbud på pass. Kolla upp hur gymmet har öppet så du är förbered på att anpassa din träning. Det finns många utegym nu för tiden som faktiskt är väldigt bra utrustade, så du kanske kan variera genom att köra inne på gymmet ibland och utomhus ibland.

Tips 11 – Mixa aktivitet med träning

Ska du iväg på någon dagsutflykt som vandring, cykling, paddling eller liknade så passa på att köra lite övningar då ni stannar och käkar lunch eller mellis. Om du cyklar kanske du kan ta med ett gummiband och köra lite rodd, axelpressar och bröstpressar och om ni paddlar så satsar du på ben, knäböj, utfallssteg och upphopp tex. Ta också gärna med övningar som stärker inre core, tex liggande benpendling, balansövningar där du verkligen fokuserar på att hålla kontakt med magen.

Tips 12 – Involvera hela familjen

Har du barn och tycker det är svårt att få till träningen när de har sommarlov, försök att involvera dem. Det finns mycket ni kan göra tillsammans, att använda sig av en kortlek är klassisk träningslek som passar både stora och små. Ni tar en kortlek och bestämmer sedan övning per färg ex:

Hjärter- Springa till trädet och tillbaka
Ruter-  Armhävningar
Klöver- Hoppa som en groda
Spader- Krypa runt växthuset

Ni lägger sedan kortleken i en hög och drar ett kort, och om du då skulle få ruter 10 så gör du 10 armhävningar. Ni kan antingen köra tillsammans, i lag eller köra varannat kort. Det bestämmer ni själva.

Tips 13 – Boka en PT

Känner du att det är svårt att veta vart du ska börja någonstans? Ta hjälp! Boka in en personlig tränare som kan hjälpa dig med det just du behöver. Sommaren är lågsäsong för PT:s så det kommer säkert finnas utrymme för att boka upp tider, och vänta inte till hösten! Ju snabbare du kommer igång ju bättre är det plus att då vet du att träningspassen verkligen blir av.

Tips 14 –  Stronger better you

Om det är så att du är borta mycket över sommaren och inte har möjlighet att boka upp en personlig tränare så testa Sabina Dufbergs app, Stronger better you, där kan du få massa inspiration och du har dessutom färdiga pass som du kan följa!

jenny och linnea

Hoppas ni gillade veckans fråga och våra tips! 🙂 Tusen kramar!

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar