Annons
Annons

Hur handlar ni hälsosamt och ekonomiskt?


Vi båda älskar ju mat, såklart, annars skulle vi inte ha en hälso- och matblogg:D men vi har lite olika mindset när vi planerar och gör våra matinköp. Vem av oss tror ni har spenderarbyxorna på sig när vi går i mataffärer och vem drar i handbromsen och handlar det som faktiskt behövs? Det bästa är att vi kompletterar varandra sjukt bra här, när den ena lägger i så tar den andra ur haha, nä men ni vet det blir en fin balans<3 Vi kommer ofta hem med en ekonomisk men rolig matkasse. Grymt bra ju!

Annons

Jenny Linnea Citron

Linnea

Hahaha, jaa, asså jag är ju inte den bästa att ge råd när det kommer till att handla ekonomiskt. Jag måste erkänna att jag tycker det är så sjukt tråkigt att tänka ekonomiskt när jag handlar mat. Jag vill helst bara handla exakt det jag vill ha oavsett pris och gärna vräka på också och handla mycket av allt, jag vill ju inte ta risken att det inte räcker lixom. Självklart kan jag (vi) inte göra så hela tiden men det är det jag vill, JÄMT.

Okej, men för att ge nått tips då innan jag lämnar över till proffset! Jag vet ingen som lyckas vara så ekonomisk när det kommer till matshopping som Jenny, imponerande. Är man däremot som mig och tycker det dödar livsglädjen, hahhaaa, då har jag ett tips…

För någon helg sedan var jag ensam hemma en halv vecka ungefär och då gick jag och handlade lite grejer och tänkte sedan, nä nu jäklar, nu ska jag inte handla nå mer på hela helgen! Det är en utmaning, en tävling med mig själv och då blev det helst plötsligt kul. Gör det till en sport, är alltså mitt tips! Jenny, nu måste du fylla på här med lite mer konkreta tips till de som är lite bättre på att tygla sitt jag-köper-allt-jag-vill-ha-begär

citron supermat

 Jenny

Hahaha, Lelle! Det är som sagt tur att vi har varandra, kompletterar varandra hur bra som helt! Jag är som sagt den ekonomiska av oss och tänker verkligen till en extra gång så jag vet att jag får en riktigt bra produkt till bra pris! Här har jag listat mina 6 bästa tips som omedvetet har varit med mig i huvudet för att kunna handla bra mat för en bra peng! ;D

Mina 6 bästa tips:

 1. Kampanj!
  Jag handlar nästan alltid på Willys eller Ica Maxi och det är såklart annonsbladet som väljer vilken affär det blir varje vecka. Jag spanar in mina favorit livsmedel och åker dit där jag kan göra mest kap. Är till exempel fryst torsk/kyckling, ekologiska ägg, bönor, kokosmjölk, bönpasta eller liknade livsmedel som jag alltid använder på kampanj, då köper jag extra så jag har veckan därpå! Jag är också medlem på mina favorit-affärer, där jag samlar poäng och får extra bra erbjudanden varje vecka.
 2. Röda lappar!
  När jag var ute och reste mycket grillade vi väldigt ofta på utegrillar, så jäkla nice! Som backpackers ville vi leva så billigt som möjligt och började bokstavligen LETA efter röda lappar på affärerna, vi hittade massor och det resulterade i att vi hade råd att grilla om kvällarna, hehe! ”Röda-lappar-glasögonen” har jag fortfarande på mig och köper gärna ”ät snart” produkter med kort datum. Perfekt för både plånboken och för matsvinnet!
 3. Handla varje måndag!
  Jag väljer en dag i veckan där jag alltid tar mig till affären, såklart så tidigt på veckan som möjligt så de riktigt bra fynden från annonsbladet finns kvar. Jag har märkt att det kostar minst 300 kr inträde på både Willys och Ica, när jag handlar spontant, hungrig och oplanerat. Då blir det lite Lelle i mig och jag hittar alltid på varor som jag vill köpa men egentligen inte behöver just då, haha! Småhandlingar blir alltså oftast mycket dyrare än om man planerar sin veckohandling!
 4. Gör handlingslista!
  Som jag nämnde ovan: planera din veckohandling. Ett enkelt hjälpmedel till att planera din veckohandling är att göra en klassisk handlingslista. Jag har dock väldigt lätt för att tappa bort saker, så skriver jag en lista med papper och penna så har den listan hunnit försvinna innan jag ska till affären. Därför kan jag tipsa om en app som jag och min sambo använder, den heter ”wunderlist”, superbra! Där kan ni dela listor med varandra och sedan checka av de ni har handlat, varorna som du har checkat av ligger då som en dold lista nedanför och du kan enkelt klicka på varan igen när den behövs köpas och den är tillbaka i handlingslistan.
 5. Kolla kilopris!
  Kolla alltså inte BARA prislapparna. Börja istället med att spana in kilopriset/styckpriset/meterpriset när du handlar. Det här kan dock vara en fälla om du vill äta ekologiskt och bra råvaror som oftast har ett högre kilopris. Gör aktiva val och välj varor med omsorg, har du gjort några fynd med röda lappar så har du råd att välja de ekologiska grönsakerna med ett högre kilopris, ibland kommer du till och med märka att det inte skiljer något alls i pris, då blir man superglad ;D Nu kostar till exempel de ekologiska bananerna lika mycket som de icke ekologiska och vissa affärer har bara ekologiska bananer, hur bra? Efterfrågan styr alltså priserna! Jag är ju till exempel för snål för att ha paprika stående på min handlinglista trots att jag älskar paprika. Paprika är en av det mest besprutade grönsakerna så här vill jag verkligen ha eko annars får det vara. Så tänk till en extra gång, om alla kunde välja bort de tokbesprutade paprikorna och välja eko så kanske de blir billigare i framtiden?!  Hehe vore ju en dröm om paprikan fick flytta in i min kyl lite oftare ;DLelle- haha måste ju bara tillägga här alltså, jag köper typ paprika varje vecka haha dog lite nu!! Varför, kan man ju undra? Jo för att jag vill!
 6. Handla efter säsong och ta vara på svenska skogar och trädgårdar!
  Säsongens frukt, bär och grönsaker är både godare och billigare! Under sommarhalvåret så är det nästan en skyldighet att ta vara på trädgårdens frukter, skogens bär och svamp. Passa även på att odla egna örter och grönsaker! Fyll frysen så du klarar dig på bären långt in på vintern och slipper köpa dyra bär varje vecka.

/Kramar från oss!

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar