Annons
Annons

Hur minskar jag sockerintaget? – 13 tips


Sådan himla bra fråga, vad är våra bästa tips för att minska sockerintaget? Vi vet att det är många som kämpar med detta och tycker att det blir väldigt svårt i perioder att hålla sig ifrån sötsaker. Vi vill såklart dela med oss av vad som funkat bra för oss och hur det såg ut när vi la om kosten samt vad vi gör i dagsläget när vi blir sötsugna!

Annons

supermat linnea jenny

Linnea

Den här frågan hänger ihop med gluten och min diabetes för mig, läs om det HÄR. När jag fick diabetes och slutade med gluten så tog jag i samband med detta bort väldigt mycket söta livsmedel. Mitt absolut bästa tips när det kommer till att minska på sockerintag är att dra ner på sockret successivt (både det uppenbara och det ”gömda” som juice, yoghurt osv). För vissa kan det säkert funka jättebra att bara från den ena dagen till den andra slänga bort allt sött i skafferiet och börja med hälsosamma val direkt. För mig blir sånna radikala beslut och förändringar ofta väldigt kortvariga, jag tröttar eller tycker att det blir för jobbigt.

Börja med att fundera på vad det är du äter, kanske behöver du skriva matdagbok för en vecka för att få bättre koll? Det kanske slinker ner mer saker än vad du tror. Börja sedan att utesluta de/det livsmedel eller produkt som du vet triggar ditt sötsug men som du inte kommer sakna speciellt mycket. Efter att du vant av dig de livsmedlen så kommer det vara mycket lättare att ta an nästa. Vissa livsmedel kanske du inte ens kommer ta bort helt och hållet men du kanske kan halvera intaget?

Tänk också ut i förväg vad du skulle kunna äta istället, om du har en plan och vet vad du ska laga och äta så kommer det vara mycket lättare och risken minskar för att du faller tillbaka i gamla vanor. Skulle du falla tillbaka någon gång så ge inte upp, fundera istället på varför det blev som det blev och tänk på vad du skulle kunna göra annorlunda till nästa gång, utvärdera din strategi och ta nya tag! Jag tror jag nämt det förut någon gång, men jag gör hela tiden lite små förändringar hur jag äter och har gjort det i flera år. Ibland kan det ta lite tid innan man är ”mogen” för att göra vissa förändringar och då får det helt enkelt ta lite tid. Det är bättre att ta tag och göra de förändringar som verkligen motiverar dig istället för att försöka förändra något som du inte riktigt vill.

Det är väldigt sällan som jag idag blir sådär helt sjukt sötsugen, vilken jag tror hänger ihop med att min socker-konsumtion är väldigt sparsam. Det som jag blir lite sugen på emellanåt men skulle kunna avstå om jag skulle vilja är mörk choklad! Ibland äter jag raw kakao istället men ibland tycker jag den är lite för bitter och då köper jag mörk choklad. Jag känner inte att det är några problem för mig att hålla det på en rimlig nivå och jag tycker verkligen att det är så gott, jag kan lixom bli lycklig när jag får en bit mörk choklad så jag har inga planer på att ta bort det till 100% men kan i perioder äta mindre! Jenny, vad säger du om sockerkonsumtionen?

Jenny

Ja just det, sockret, denna trigger som gömmer sig nästan överallt. För att komma ifrån ett sötsug tycker jag att det första steget är att bli medveten om när man får i sig socker. Kom ihåg att ALLTID läsa på innehållsförteckning på de livsmedel du köper, sträva efter att hitta produkter som innehåller så lite socker och tillsatsämnen som möjligt (helst inga). Börja sedan att laga maten från grunden, då har du koll på alla ingredienser som du kommer att äta och inget gömt socker kan av misstag slinka ner.

Därefter är det DU som gör aktiva val när och om du väljer att äta socker eller inte! Jag växte upp som en riktig sucker för just lösgodis, ändå skulle jag år efter år försöka ha godisförbud tillsammans med mina kompisar?! Men just ordet ”förbud” är ju så sjukt negativt laddat och ger mig tankarna ”jag får inte, jag ska inte tänka på…”, och det enda jag tänker på är det jag har förbud mot. Och hallå? hur kul är det att ha förbud egentligen? När jag blev äldre och fick större hälsointresse slutade jag med förbud och försökte istället fokusera på vad jag ville äta för att jag skulle må bra, alltså mat som ger mig näring och bra energi.

Bra mat är verkligen nyckeln till att kunna rensa bort onödigt socker, när jag äter sämre eller äter för lite ger kroppen mig signaler på att den är sugen på vad som helst bara det går snabbt! Hemma har jag inget onyttigt som jag bara kan ta i farten när de känslorna kommer fram, så ett tips till er är ju att rensa ur skafferiet på onödiga livsmedel. Bor du med andra och inte kan styra ditt skafferi så är ju knepet att ligga steget före med matlådor och bra mellanmål. Skär upp grönsakstavar och ha färdiga i kylen när du kommer hem från jobbet, så kan du knapra på dem medan du lagar middag. En lärare som vi hade i mental träning berättade att hon brukar säga till sina PT-kunder att de skulle prata med maten för att göra dem medvetna om att de äter och varför, testa själv att fråga den vita frallan eller chokladkakan ”-vill jag verkligen ha dig nu”.. Jag har testat och jag lovar att du får ett bra svar! ;D

13 tips på som kan hjälpa dig att minska på sockerintaget

 • Rensa hemmet på dumma livsmedel.
 • Se till att du har ätit när du går och handlar, mindre risk att det hoppar i konstiga saker i korgen.
 • Ät så rent som möjligt och med det menar vi att laga så mycket som möjligt själv, från grunden, då vet du exakt vad som är i.
 • Minska på snabba kolhydrater (vitt bröd, ris, pasta, frukt kan även vara känsligt för vissa).
 • Försök att äta regelbundet så du slipper bli vrålhungrig och du slipper att blodsockret dippar.
 • Ät tillräckligt med fibrer, också för att hålla blodsockret på en jämn nivå och undvika toppar och dalar.
 • Träna regelbundet.
 • Se till att du sover ordentligt, har du fått dålig sömn är det större risk att du behöver kompensera det genom att äta och det kommer i första hand vara kolhydrater som du är sugen på.
 • Se till att din stressnivå är lagom, långvarig stress är aldrig bra för oss.
 • Lokalisera i vilken situation du konsumerar mest socker, kanske finns det ett mönster som du sedan kan jobba vidare på.
 • Förbered matlådor och mellanmål till jobbet.
 • Tokfrossa i grönsaker!! Tjohooo
 • Om du triggas lätt och brukar använda sötsaker som tröst eller belöning, försök att sluta med det! Köp blommor istället när du är ledsen eller glad.
Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar