INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM GENOM ANNONSLÄNKAR FÖR BODYSTORE

Raw kakao


raw kakao

Vad är raw kakao? 
Raw kakao (även kallas Rå kakao) har inga tillsatser och har inte heller hettats upp över 42 grader vilken gör att den bibehåller sina näringsämnen till skillnad från bearbetat kakao. Bearbetat kakao har förutom hettas upp ett flertal gånger genomgått kemiska processer där bitterämnerna tas bort för att få en mildare smak. Bitterämnena i kakao är ofta kraftfulla antioxidanter. Raw kakao luktar mycket starkare samt har en bittrare smak än raffinerad kakao. Om det inte framgår på förpackningen du köper att det är raw kakao så är den med största sannolikhet raffinerad.

Vad innehåller raw kakao?
Raw kakao (eller raw kakao) innehåller en hel del mineraler, spårämnen, vitaminer och aminosyror. Mineraler som magnesium, kalcium och järn . Magnesium hjälper bland annat till att minska muskelspänningar samt lindra mensvärk. Magnesium hjälper även till att stimulera kalcium-upptaget och vi vet ju att upptaget av kalcium är beroende av D-vitamin. Dessa tre tillsammans bidrar till att stärka skelettet. Järn är viktigt för hemoglobinproduktionen samt för syretransporten.

Kakao innehåller aminosyran tryptofan som ökar hjärnans produktion av signalsubstanserna serotonin och dopamin som i sin tur är stämningshöjande och påverkar vårt humör positivt. Kakao innehåller även aminosyran fenylalanin som kan ombildas till fenyletylamin som även kallas ”kärlekshormonet”. Fenyletylamin stimulerar nervsystemet och utlöser endorfiner och vi får en känsla av lycka och välbefinnande.

Olika former av kakao
Kakao har så många användningsområden och former och är helt klart en av min och Jennys favorit superfoods!

Kakaobönor
Kakaobönan är kakoträdets frön och finns inuti kärnan i den stora kakaofrukten. Efter skörd så soltorkas kakaobönorna. Kakaobönor kan du bland annat använda som dekoration. Hela kakaobönor använder vi dock väldigt sällan.

Kakaonibs (kakaobitar) 
Kakaonibs är en form av kakao som vi använder flitigt. Det är kakaobönor som först har skalats och sedan försiktigt krossats till små bitar. Kakaonibs har samma höga näringshalt som kakaobönan men är betydligt enklare att använda.

Kakaomassa (kakaopasta)
Raw kakaomassa består av finmalda kakaobönor som sedan pressats ihop till en massa, kakaosmöret är fortfarande kvar i massan. Här kan du hitta lite olika former av massa, den finns att köpa som kantiga bitar men även som små runda plättar som Raw Powder kallar kakao wafers. Just märket Raw Powder är det enda märket vi sett som har dessa runda plättar och förutom på deras egna hemsida har vi inte sett så många som säljer dem, de finns på vissa utvalda hälsokostbutiker, bland annat på en mindre hälsokostbutik i Gävle som heter Hälsolivs samt på Örtagubben på Östermalm i Stockholm. Vanligast är den kakaomassan som är i kantiga bitar.

Kakaosmör
Kakaosmör är kakaofettet som genom kallpressning skiljt ifrån kakaomassan. Kakaosmöret är rikt på fettämnen och innehåller även de fettlösliga vitaminerna E och K. Kakaosmör innehåller mest mättade fettsyror. Kakaosmör utgör basen i vit choklad och har en betydligt mildare smak än kakaomassa.

Kakaopulver 
När kakaosmöret har pressats ur från kakaomassan så återstår kakaopulver. Om man väljer ett Raw kakaopulver som vi givetvis rekommenderar så har den genomgått en skonsam process som gör att näringsämnena bibehålls.

Vad kan jag använda kakao till?
Raw kakaopulver använder du precis som du använder ”vanligt” kakaopulver, i bakverk, i chokladbollar, i varm choklad osv. Kakaonibs använder vi i müsli, i granola (tillsätt efter ugnen), i snackblandningar, i sallader, som topping på smoothies, chiapuddingar, overnight oats, yoghurt och gröt. Kakaomassa funkar superbra att använda om du vill göra egen choklad eller smälta över och toppa frukt i eller hälla över glass tex. Kakaosmör kan du också använda om du vill göra egen choklad samt till hudvård, du kan tex ta en bit och lägga i badet så får den smörja in huden och göra den mjuk och len.

Här kommer några av våra favoritrecept med kakao:

Den här magiska kladdkakan med chokladmousse och hallon har både kakaopulver i sig och kakaonibs som topping! SÅ GOD!

Supermatssnacks

Den här superfoodbladningen är bara för bra! Kombinationen av dessa tre är så god och så nyttig! Passar även på yoghurt och smoothie och liknande

Blåbär och kakao är supergott tillsammans i smoothies! Testa denna vetja -> Blåbärssmoothie med raw kakao

Quinoasallad med supermat

Kakaonibs är verkligen så gott att ha i sallad också! Spana in den här kombinationen med spenat, morötter och rostade mandlar. Verkligen så god! Quinoasallad med kakaonibs och gulbetor

För att läsa om fler superfoods kika in här: Supermatslexikon

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera


 


Laddar