Annons
Annons

Mandelsmör eller tahini för nötalergiker


Hej på er! 

Några av er tror jag är som oss och älskar nötter och nötsmör i olika former, vi har ju flera recept här på bloggen som innehåller just det och vi har förstått att det kan bli lite svårt för er som är nötallergiker. I de flesta recepten fungerar dock nötterna och nötsmöret som topping och är man nötallergiker är det då ganska lätt att byta ut mot fröer, färska kryddor eller torkad frukt som gojibär och mullbär. Ibland är dock nötterna eller nötsmöret lite mer central i själva receptet och då kan det bli lite klurigare. Scrolla ner för att läsa mer och kika även in mitt inlägg om blötläggning av nötter och frön.

Annons

Nötter Och frön blötläggning

Nötallergi

Nötallergi är ju en hel djungel och det är så olika från person till person vilka nötter man tål. För vissa funkar det bra med tex mandel medans vissa kanske är allergisk mot både nötter, mandel och fröer. Ni som har varit nötallergiker ett tag har garanterat bättre koll än vad jag och Jenny har på vilka nötter, fröer och faktiskt kryddor som är släkt med varandra och vilka ni kan äta eller inte. För er som detta kanske är relativt nytt för så kan jag tipsa om att läsa på lite om nötter och deras släktingar på denna sida: Nötallergi- Olika nötter.

Mandelsmör eller tahini

För er som är nötallergiker men tål mandel så är ju mandelsmör helt magisk gott och busenkelt att göra själv, kika även in Jennys mandelsmör med kakao som är supergott att toppa frukter med eller bara äta som det är som mandel-nutella! Mums! . Tahini (bilden nedan) som är gjort på sesamfrön, kan också fungera som substitut istället för nötsmör eller mandelsmör. Här nedan har jag listat 6 recept som innehåller jordnötssmör men där du kan byta ut det mot tahini eller mandelsmör! Scrolla neråt och klicka på länkarna under bilderna för att komma till respektive recept.


hemgjord tahiniTahini – Perfekt substitut för nöt- och mandelsmör


Rawfood bars med blåbär och jordnötssmör – Byt ut nötterna mot mandlar och jordnötssmör mot tahini. Mums!


Smoothie med banan och jordnötssmör – Här kommer mandelsmöret göra susen!

fröknäcke Med jordnötssmör och banan
Fröknäcke med jordnötssmör och fruktdopping – På med tahini samt lite honung för god sötma!

havregrynsgröt med äpple och gojibär
Gröt med havre, frön och äpple – Tillsammans med den ekologiska bananen så blir tahini till denna gröt en superhit!

snabbt godis med banan och choklad
Nyttigt godis på jordnötssmör, banan och mörk choklad – Dom här små läckerheterna kommer göra susen även med tahini!


Peanutbutter jelly smoothie – Vilken dröm! Här skulle jag byta ut mot mandelsmör 🙂

/Linnea

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar