Annons
Annons

6 tips för att lyckas med dina nyårslöften


Hej på er 🙂

Hoppas ni har haft en fin jul tillsammans med nära och kära. Nu börjar 2017 lida mot sitt slut och vi närmar oss det nya året med stormsteg, tankar om nyårsafton och nyårslöften har börjat ploppa upp. Brukar ni ha nyårslöften? Nyårslöften kan ju verkligen vara superpeppande när man får en ny boost och känslan av ”nu jäklar, nu äre nya tag som gäller”. Tyvärr är det rätt sällan som nyårslöftet hänger med hela året och det kanske till och med skapar lite ångest och dåligt samvete eller så glöms det bara bort. Vad är det för nyårslöfte egentligen?
Vi och säkert många av er drivs av nya utmaningar och nya mål men vi behöver se till att de är realistiska, roliga och att vi har en inre motivation till målet. Ett år är ju superlång tid, vi vill ju ha resultat mycket tidigare än så 😀 Vi behöver därför lite delmål på vägen helt enkelt, vi brukar själva sätta upp månadsmål eller månadslöften. Alltså vad vi ska uppnå tillsammans månad för månad för att enkelt kunna se framsteg och känna drivkraft. Hur bra? Här nedan kommer lite tips kring målsättning av ditt nya år:

Annons

Tips 1 – Skriv upp ditt mål

Du kanske har en vision om hur du ska leva eller vad du ska uppnå om ett år. Håll fast vid den, skriv upp den någonstans eller samla ett gäng vänner och prata om era framtidsdrömmar. Det blir ofta mer verkligt om man skriver upp sitt mål eller talar om det för någon!

Tips 2. Tänk smart

En modell som vi har med oss från skolan är ”SMART”-modellen. Vi använder ofta den när vi sätter egna mål för att veta om våra mål är rimliga just nu. Den är verkligen superbra och de gör det enkelt för oss att komma ihåg hur vi ska kunna uppnå målet då bokstäverna i SMART representerar hur målet bör vara:

  • Specifikt – Målet bör vara tydligt och konkret
  • Mätbart – Beskriv hur du vet att du har uppnått målet
  • Accepterat – Du vill uppnå målet!
  • Realistiskt  – Det ska vara möjligt för dig att uppnå målet!
  • Tidsbestämt – Sätt en tidsram på både delmålen och det slutliga målet

Tips 3 – Kickstarta i januari

I Januari är du troligtvis tokmotiverad, du är redo för att börja med nya vanor och bara kickstarta det nya året. Askul, låt den känslan sitta i och kör en kickstart där du kanske undviker sötsaker hela månaden, ser till att få till dom där extra träningspassen, ät grönsaker till varje måltid eller drick 1 glas mer vatten om dagen. Har du energi så är det bara att köra på!

Tips 4 – Sätt plan månad för månad

Gör som oss, månadslöften! Det är ju grymt att ha en hel årsplan som man kanske brytit ner i fyra delar, men det kan även funka med plansättning månad för månad. Om målet i Januari var att du skulle äta vegetariskt 2 gånger i veckan men i själva verket blev det bara 1 gång i veckan, ja då får målet för Februari istället bli att äta vegetariskt 2 gånger i veckan. Bryt alltså inte ihop och strunta i löftet bara för att det inte blev som du hade tänkt dig, lägg istället i en ännu högre växel månaden därpå?!

Tips 5 – Lär känna dig själv

Som sagt, ge inte upp om du inte lyckades hålla målet eller planen. Livet kommer emellan ibland och så är det för alla. Istället för att ge upp eller bli besviken på dig själv så ta nya tag och fundera på vad du ska göra annorlunda för att lyckas nästa månad. Vi lovar dig att du kommer lära dig massor, lära känna dig själv och se vad som funkar för just dig! Som vi nämnde tidigare tror vi att det är otroligt viktigt att ha en inre motivation och ett genuint intresse som drivkraft om du verkligen vill uppnå målet. Reflektera vad DU verkligen vill ha för mål och varför du vill ha just det målet.

Tips 6. Förstärk det som är bra

Sista tipset är våran absolut största drivkraft! FÖRSTÄRK DET GODA. Alltid när vi har uppnått något mål eller gjort något jäkligt bra är det segerdans, vrål och skratt som gäller i 5 minuter innan vi kan prata om det. När vi ses förstärker vi det goda genom många ”high five” och ”slag i magen”, det kan vara när som helst, till exempel under ett träningspass eller efter en ny superbra idé! Det är en av de största anledningarna till att vi kan göra hela den här resan tillsammans, så kul!

Hoppas ni gillar tipsen och kommer ta med er något av det, ha en superfin kväll!

/Kramar Jenny och Linnea

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar