Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för bodystore, lagerhouse, cervera, clas ohlson, åhlens

Plastbanta i köket


Plastbanta är ett begrepp som jag har hört sen jag började högskolan, 2014. Plastbanta innebär att man rensar ur alla plastföremål ur sitt hem då det kan innehålla skadliga kemikalier. Än är mitt hem inte helt plastfritt och kommer nog inte bli det heller, men det finns ett rum i huset där jag hela tiden gör små aktiva val för att minska plasten, och det är köket. Värme gör att plast lättare ger ifrån sig tillsatsämnen och tas dessa upp av maten vi äter så får vi det i oss. Vilket är ganska onödigt när det finns andra bra och snygga redskap att rusta köket med! Perfekt att rensa köket nu i samband med vårstädning, här kommer 10 tips!

1. Matlådor

Investera i nya matlådor, ni kanske har sett att många av de senaste matlådorna är gjorda av glas? Det är inte bara för att det är snyggare och godare att äta ur utan det är också för att skippa platsen,woho! Du kan också välja matlådor av rostfritt stål för att skippa plastiga matlådor. De gamla plastlådorna kan du använda som förvaringslådor istället, men värm absolut inte upp maten i dem!

2. Skärbärdan

Investera i en ny skärbräda. Jag kastade bort mina skärbrädor i plast och köpte två stora skärbrädor i trä när vi flyttade till huset, mycket snyggare och bättre! När du skär i en bräda gjord av plast skapas det massor av bakterier som tränger sig ner i skårorna medan skärbrädan av trä suger upp den fukt bakterierna behöver för att överleva, så den blir mycket mer hygienisk. Jag köpte en extra tjock skärbräda så när jag får stora hack i den kan jag enkelt slipa bort det och olja in den på nytt. Den kommer hålla i många många år 😀

3. Redskap

Jag tror många har svarta stekspadar och slevar där hemma i plats som släpper ifrån sig massvis med gifter vid upphettning. Byt ut dem till trä eller rostfritt stål, samma gäller plastbunkarna.

4. Vattenkokaren

Jajjemen även din gamla vattenkokare i plast borde bytas mot en i rostfritt stål eller börja koka upp vattnet i kastrull. Den giftiga plasten lossnar även här vid högra temreraturer.

5. Stekpannor

Som jag skrev ovan gör värme att plast lättare ger ifrån sig tillsatsämnen och när man värmer teflon för mycket överförs det lätt till maten. Satsa på att byta ut din teflonpanna mot en gjutjärnspanna.

6. Sugrör

Jag älskar att dricka ur sugrör! Jag har bytt ut plastsugrören och använder ofta pappers-sugrör istället för dem är så fina i alla olika mönster och färger. Dock kan man bara använda dem en gång så det kanske är högtid att investera även dem i rostfrittstål. Skonsammare för miljön och blir billigare då kan kan återanvända dem hela tiden. Spana in dem guldiga på bilden nedan 😀

7. Farmor tipsen

Tänker jag efter så använder jag mycket mer plastfolie över mat om man jämför med vad min farmor gör. Det räcker med att egentligen med att sätta överbliven mat på ett fat med en kastrull över om du vet att du ska äta det dagen därpå. Känner ni igen det från farmor eller mormors kylskåp? Förut trodde jag att hon inte orkade plocka ordning men oj vad mycket smartare det är!

8. Disktrasor

Disktrasor rekomenderas även att investera i lin då den går bra att koka och återanvända. Nästa steg för mig och nu hittade jättefina från Åhlens, perfekt, dem ska köpas 😀 Se bilden nedan.

9. Barnen

Nu har jag ju inte barn själv men ni som har, köp inte på er allt i plast. Nappflska, tallrik, pipmugg och skålar. Kör rostfritt även här eller vanligt porslin som du själv äter på 🙂

10. Vattenflaskan

Här är en grej jag tänkt på läääänge men inte gjort något åt. ajaj! Sist jag träffade mamma hade till och med hon hunnit före mig att byta ut sin vattenflaska. Dricker såklart i glas hemma men ska jag iväg på träningar hänger plast-vattenflaskan fortfarande med. Har länge spanat in en den här Ekologiska vattenflaskan med ett kork grepp, superfin, måste klicka hem den med desamma så jag inte glömmer bort det, igen!  Hittade också på en budget variant från lagerhouse som också fungerar hur bra som helt, se nedan (finns även i blå, lila och svart).

/Kram Jenny

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera


 


Laddar