Annons
Annons

Tre livsmedel som alltid finns i vår kyl


Alla har några favoritlivsmedel i kylskåpet, sådant som alltid finns hemma och underlättar matlagningen och vardagen. Här kommer 3 av våra favoriter som konsumeras flitigt och har dessutom stort användningsområde!

thailand thantapura

Ägg

Ägg är ju ett av våra favoritlivsmedel, vi startar alltid dagen med ägg och livet utan ägg skulle helt enkelt vara för tråkigt och jobbigt så det finns alltid i vår kyl. Vi äter det kokt, stekt, i smoothies och som bindningsmedel i bröd, bakverk, pajer och biffar. Har man ägg och lite grönsaker hemma så kan man dessutom slänga ihop en snabb och nyttigt lunch. Ägg är ju också ett himla bra livsmedel rent näringsmässigt, 1 ägg innehåller ca 12 procent protein vilket motsvarar ca 7 g protein för ett normalstort ägg. Det mesta av proteinet finns i äggvitan men det finns också en liten mängd i äggulan.

Annons

Frukost Ägg moringa bär

Ägg har även en bra fettsammansättning och innehåller en hel del vitaminer och mineraler därbland D-vitamin. Många svenskar ha brist på D-vitamin under höst- och vinterhalvåret så det kan vara extra bra att tänka på att äta livsmedel som innehåller d-vitamin. Ägg innehåller ca 14 % av den totala dagsrekommendationen av d-vitmain vilket är långt ifrån tillräckligt men det är alltid nått! Spana in den här då, hur gott? Hallonfluff med baobab, åhh herregud! I receptet används endast äggvita så då kan ni ta äggulan och göra en magisk aioli med goji!


Bananer

Alltså bananer är ju bara så gott (om den inte är övermogen..). Prefekt att slänga i sig samband med träning då det innehåller snabba kolhydrater och ger bra energi, enkel att ha med sig överallt också. Ägg och banan är för övrigt vår fast-food-post-workout-meal (”Kolla in Jenny’s arm och axel på bilden btw, stark kvinna 😉 ” /L)

Banan har också en grym och krämig konstens och är nästan alltid vår bas i smoothies, det funkar också hur bra som helst att göra glass på och är ju helt oslagbar att alltid ha i frysen. Ni vet när den börjar bli lite väl mogen och får den här konstiga mjöliga konsistensen och söta smaken, in mä den i frysen bahh och använd sedan till glass eller smoothie. Här kommer några superenkla recept med banan som grund:
Banan- och kakaoglass
Smotthie med banan och jordnötssmör
Bananmilkshake med mango- och gojikräm
Ugnsbakad banan med saffran och kokos
Banan- och chokladpinnar med topping
Bananplättar


snabbt godis med banan och choklad

Kokosmjölk

Kokosmjölk är grymt att alltid ha hemma då det kan användas både till smoothies, soppor, grytor och till äggstanning i pajer. Det har också bra hållbarhet så man kan aldrig ha för många hemma. Vi använder olika kokosmjölk till olika ändamål, ska vi göra en gryta eller soppa spelar det mindre roll vilken sorts som används förutom att den gärna ska vara ekologisk. Ska vi däremot använda kokosmjölken som en grädde kör vi antingen på garant kokosgrädde eller kokosmjölk och vispar den, eller klämmer ur direkt från förpackningen, blir lika bra varje gång!

Akta kokosnötterna

Har vi bara kokosmjölk i konserv hemma, tillexempel kungmarkattas, bukar vi bara använda den tjocka delen som substitut för grädde och spara vattnet till en smoothie dagen därpå. Om du vispar kokosmjölken så är det viktigt att både mjölken, bunken och visparna är kalla för bästa resultat. Släng gärna in bunken och visparna i frysen! Kika in på vår tagg kokosmjölk för massa olika recept!

/Kram Jenny och Linnea

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar