Annons
Annons

Varför äter ni glutenfritt?


Vi vill nu presentera VECKANS FRÅGA, Tjoohoo 😀 Varje vecka kommer vi nu lyfta en fråga som vi tänker kan vara intressant för er, det kan vara vad som helst! Frågor om ni undrar någonting om oss, frågor om kost, träning eller hälsa i allmänhet. Ni får jättegärna kommentera era frågor här nedan, på Instagram eller på Facebook. Den här gången valde vi att ställa frågan till oss själva, haha, men faktum är att den här frågan får vi lite då och då så vi tyckte den passar bra som första fråga, här kommer den:

Annons

Jenny Linnea superfoodsweden glutenfritt

Varför äter vi glutenfritt?


Linnea

När jag fick diabetes 2010 så fick jag mycket större förståelse för hur kosten påverkar kroppen. Jag märkte att jag ibland hade jättebra blodsocker och det var lätt att ta rätt mängd insulin till det jag åt medan vid andra tillfällen gick det helt åt pipsvängen. Jag började väldigt tidigt plocka bort livsmedel som innehåll mycket socker/snabba kolhydrater men gjorde endast detta på vardagar till en början. När jag sedan märkte en väldigt tydlig skillnad på mitt blodsocker på vardagar och helger så plockade jag även bort det på helger (livsmedel som pasta, mjöl, ris, färdig nyponsoppa/blåbärssoppa, fruktyoghurt, juice, flingor, bröd, kakor, oboy mm).

I och med att jag tog bort mycket socker och snabba kolhydrater så försvann en hel del glutenprodukter rent automatiskt. Mitt blodsocker var betydligt bättre och jag märkte också att min mage, som jag har problem med sedan jag var typ 9 år, var betydligt mycket bättre. Inte alls lika uppsvälld, inte lika ont efter jag ätit, inte lika ont då jag inte ätit osv. Jag ville sedan testa att utesluta gluten till 100% för att se om det kunde bli ännu bättre och jag upplever att det blev det så då blev det ganska givet för mig att inte ta tillbaka det i kosten igen.

Jag har testat mig för glutenintolerans då jag gjort undersökningar för magen men det har inte visat någonting men jag tycker den upplevda känslan är minst lika viktigt att ta hänsyn till. Idag köper jag aldrig hem varor med gluten i och på restaurang så brukar jag välja sådant som jag vet inte innehåller gluten, skulle det vara gluten i någon sås eller liknande så är det värsta som kan hända att jag blir dålig eller får ont i magen men ibland märks det ingenting och det beror nog på mängden gluten i det jag ätit. Vid vissa undantag, typ kring jul då mamma bakat såå in i norden gott bröd så äter jag gluten eller om man kanske är bortbjuden på middag och det blir svårt att välja bort det.

Misstänker du att det är gluten som ställer till det med din mage men du har inte fått det på papper att du skulle vara intolerant, väga testa själv och gör sedan din egen bedömning av vad du mår bra av. Prova att utesluta gluten till 100% i ungefär en månad och sedan kan du prova lägga till det igen för att se hur du mår. Du kommer lära dig massor kring vägen
superfoodsweden linnea glutenfritt


Jenny

Jag har länge intresserat mig av kost och haft vetskapen om att kosten är en viktig del i samband med idrott som alltid legat mig varmast om hjärtat. Jag flyttade hemifrån när jag var 16år och började på innebandy gymnasium här i Falun. När jag skulle börja laga min egna mat blev det mycket av det som var billigt och gick snabbt, alltså väldigt mycket nudlar och annan näringsfattig mat. På den tiden gjorde jag inte några färgsprakande grytor med lite nudlar i, utan middagen kunde vara endast 1 pkt nudlar med biffkrydda?! Sista året i gymnasiet (2009) började jag bli mer och mer medveten om vad jag åt och ville göra en förändring. I samband med det så gjorde jag ett projektarbete i skolan som handlade om stenålderskost, en kosthållning som har sina rötter för i hur vi åt och levde när vi var jägare och samlare. Jag levde så under 10 veckor och fick många positiva upplevelser. Jag mätte mitt blodsocker en gång i timmen under en dag innan själva projektet och en gång i timmen under en dag efter projektet. Resultatet blev verkligen svart på vitt, mitt blodsocker var så mycket jämnare, jag slapp alla tvära dippar och toppar. Fast jag inte har diabetes så tror jag att även alla friska människor mår bra av att ha en stabil blodsockernivå. Förutom att jag fick jämnare blodsocker, kände jag att jag blev piggare, fick en ökad muskeltillväxt och blev betydligt stabilare på innebandyplanen!

När jag åt stenålderskost uteslöt jag automatiskt gluten. Efter projektarbetet fortsatte jag grotta ner mig i kosten och testade lite olika levnadsätt som rawfood, paleo, LCHF för att veta vad just JAG mår bra av. Jag kom fram till att det är bästa för mig var att plocka det jag tyckte var bäst och göra det till min egen, mer grönsaker, inga förbud utan lyssna och ge kroppen det den mår bra av! Efter allt experimenterande kom jag fram till  att jag mår som allra bäst i både kropp och knopp av en kost utan gluten och raffinerat socker.

Jag plockade bort gluten och fick mer plats för grönsaker. Yummy! Tallriken har aldrig känts så ”påfylld” som nu 😀 Jag har egentligen aldrig varit känslig för gluten utan jag fortsatte att utesluta det för jag ser inga hälsofördelar med det. När jag valde bort mat som fyller magen men inte ger så mycket näring fick jag istället mer plats på tallriken och i magen för grönsaker och annan näring som GER energi. Kroppen är så finurig att vi bygger upp ett skydd mot gluten när vi äter det ofta men den lika smart är den att sluta bygga skydd när vi slutar äta gluten. Jag kan därför känna av magen idag om jag äter en större mängd gluten men små mängder går bra om jag är bortbjuden eller går på resturang eller liknande.

Jag tycker att det viktigaste är att du inte sätter några förbud på vad du INTE får äta, se till hur mycket gott du egentligen FÅR och VILL äta. Prova dig fram och se vad just DU mår bra av! Om alla ändå skulle förstå hur fantastisk kroppen är så tror jag att alla skulle tänka en extra gång på att ge kroppen lite extra kärlek och riktigt bra mat!
superfoodsweden jenny glutenfritt

Kom ihåg att ställa en fråga till nästa vecka, kram från oss 😀

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar