Så gör du för att undvika kemikalier i maten

14 jun, 2011
Slarvar du med att skölja dina bär? Svenska jordgubbar besprutas i snitt åtta gånger innan de når butiken, skriver Naturskyddsföreningen på sin webbplats. Föreningens kemikaliehandläggare manar till kollektivt ansvar och förklarar varför.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Enligt Naturskyddsföreningens experter är kemikalier i vardagen, bland annat via maten vi stoppar i oss, mer regel än undantag.

– Genom animaliska produkter kan du få i dig kemikalier som är förbjudna sedan länge här, som DDT och PCB:er. De är kemikalier som stör hormonsystemen och kan framkalla cancer. DDT är ett exempel på ett bekämpningsmedel som fortfarande används i syd. Vi kan få i oss det genom att äta kött eller andra produkter från djur i syd.

– Men vi kan också få i oss mindre mängder genom svenska animaliska produkter därför att de här kemikalierna transporteras hit genom atmosfären, säger Ulrika Dahl, kemikaliehandläggare, i artikeln.

De förklarar också att kemikalierna snabbt blir en del av kretsloppet, och vandrar i cykler från luft och vatten till jord, djur och människa. Hela tiden strävar de mot planetens båda poler.

– Ja. Så nu finns det tvekönade isbjörnar på grund av de här kemikalierna. Tänk på att vi bor nära polerna och att vi är ganska lika isbjörnar hormonellt … Vi måste alltså minska kemikalieutsläppen i syd för att minska kemikalierna i våra kroppar här i nord, fortsätter Ulrika Dahl.

Att köpa närproducerat och ekologisk mat är en bra början. Det är inte bara slutprodukten som blir sundare och bättre – hela produktionsapparaten tjänar på det, tipsar Naturskyddsföreningen.

Av: Jennie Sandberg   Bild: Thinkstock

Annons